I år har det varit ett underbart år med mycket Peter och Helen. Hela våren kunde man se dem i Livet är en schlager, under hösten så reste de runt med konsertern I love musical och det är inte slut med det för nu är det alltså dags för julkonserter. Ja fast nu gör de inte dem tillsammans utan Peter håller till på The Theatre i Göteborg och Helen hon reser runt landet med Anders Widmark. Medan Peter satsar fullt ut på att bjuda på julstämning så väljer Helen att kalla det för Midvinter och inte fullt ut så juligt som Peter. Midvinter är en avskalad konsert där enda effekterna är olika bakgrundsfärger. Stilrent och snyggt. En liten kandelaber kanske hade skapat lite mer känsla av jul utan att störa det avskalade och enkla?

2003 arbetade Helen och Anders tillsammans senast då de spelade in Genom varje andetag tillsammans och även var ute på turné med den. Så nu tyckte de att det var dags igen att jobba tillsammans.

Konserten inleds med ett skillingtryck, där lokalen är nedsläckt och Helens röst är det enda som hörs och hon trollbinder oss alla med sin fantastiska röst. Därefter följer några visor från Genom varje andetag. Var ett tag sedan jag lyssnade på den skivan så det var nästa som att höra dem för första gången. Helen har en helt magisk röst och det är så underbart att få njuta av den i det här avskalade formatet. Vi får höra den nya ”Jag vill följa med” som hon sjöng i Nyhetsmorgon för någon vecka sedan och i slutet på konserten spelar de en helt sprillans ny låt ”Gravity” som ännu inte är inspelad, men som de testar på publiken nu. Och för mig får de gärna spela in den för jag tycker den var riktigt bra. Självklart sjunger hon också Hemma, ur Kristina från Duvemåla, för det vore väl ett kardinalfel att inte sjunga den när hon är på Cirkus, även om det nu är den nya Skandiascenen.

Men hur var det nu med julstämningen ikväll. Jo den glimmar till riktigt ordentligt när hon sjunger Jul Jul strålande jul. Men det är den enda gången som jag får julstämning. För även om det bjuds på både Ave Maria, Halleluja, Stilla Natt och några till så har man valt att arrangera om dem och med rätt mycket jazzigapianoutsvävningar i dem. Jag tycker verkligen om piano, men har lite svårt för jazzimprovisationer. Och julsånger vill jag höra så rena som möjligt. So not my cup of tea….men visst är Anders en duktig pianist (grattis förresten på namnsdagen! Frågan är ju om Anders slaskade eller traskade idag, var riktigt kyligt när vi kom ut).

Helen har ju en härlig komisk ådra också och den visar hon bland annat i den roliga ”att göra listan inför jul”. Den är en riktigt tungvrickare! Men hon ger även köphysterin inför julen en känga. Behövs verkligen ytterligare en galleria i Stockholm (Mall of Scandinavia)? Och är det rätt att handla för 75 miljarder när andra inget har, men det är ju för att vi ska få julefrid… Så slår hon ett slag för att istället köpa ett Träd för Vi skogen eller filtar, matpaket eller vad det nu finns från olika välgörenhetsorganisationer.

Det här var första konserten som jag var på i nya Skandiascenen vid Cirkus. Vi satt på kanten på rad 3 och även om det var kantplatser så var ljudet bra. Så det lovar gott för kommande konserter!

Den som förväntar sig att få riktig härlig julstämning och bara ska gå på en julkonsert ska nog välja något annat än den här konserten. Programmet är alltför spretigt för att man ska få någon riktig julkänsla. Men vill man njuta av Helens röst så kan man välja den och den är absolut inte tråkig. Tiden går fort!

Skulle dock gärna höra Helen i en riktig julkonsert något år. Varför inte slå sig ihop med Peter något år och göra en riktigt härlig julkonsert? De var ju helt underbara i I Love musical!

P1080287P1080288P1080289P1080291P1080292P1080293P1080294P1080295P1080295 P1080296P1080300