2016 ser ut att bli ett jättespännande musikal och teater år. Nedan är en del av det som kommer att spelas 2016.

Stockholm

Till en början är det jättekul att se att Jersey Boys förlängs och kommer att spelas under våren också. En fantastisk bra musikal som ni absolut ska se. Ett riktigt lyckopiller!

Förklädet kommer också att spelas i vår också på Göta Lejon och även Björn Skifs har lagt till fler datum för sin show där. Ska se den första gången den 9 november så efter det kan ni läsa recension och se vad jag tycker.

Lite mer förvånande är att Kristina inte kommer att spelas i vår. Har tydligen inte sålt så bra. Så ni som inte har sett den måste se till att passa på innan den läggs ner. För sen kommer det med all sannolikhet att dröja innan den sätts upp igen, om den gör det. Som det ser ut nu på biljettbokningen är sista datum den 3 januari 2016.

På Cirkus sätts istället Green Days, American Idiot upp. Premiär den 20 februari. Den gick i Malmö för inte så längesedan med Bruno Mitsogiannis i huvudrollen. Tyvärr är det inte Bruno som spelar den här för han har ju fullt upp med Jersey boy. Lite synd för jag hade gärna sett den här med honom. Har inte bokat någon biljett till den ännu.

http://www.cirkus.se/index.php/events/view/american_idiot/

Cirkus har ju också en ny scen, Skandiaarenan, där Lena Philipson har show från den 3 februari. Den kan vara intressant att gå se.

En annan ”gammal” favorit som sätter upp show är Niklas Strömstedt. Den har fått titeln Storhetsvansinne och spelas på Börsen från och med den 22 januari. Niklas har ju många bra låtar så det kan blir en trevlig kväll. Skulle kanske slå till och boka?

På Oscars fortsätter Ladykillers i vår. Har inte sett den så vet inte om den är bra eller inte. Men många bra namns som Suzanne Reuter och Johan Rheborg är med.

Intiman sätter upp en gammal komediklassiker, Charleys tant med Claes Malmberg som Charleys tant. Den kan bli kul!

På Playhouse teater, den 7 mars, har Murder Ballad Skandinavien premiär. Det ska blir riktigt spännande att se. Är ett projekt initierat av en av våra bästa musikalartister, Patrik Martinsson (Priscilla, Evita mfl). Tillsammans med Jakob Stadell, Anna-Maria Hallgarn och Hanna Hedlund tar man nu musikalen från Broadway. Är en rätt ny musikal som spelades första gången 2012 på Manhattan Theater Club. Jakob Stadell är ju en gammal musikalfavorit och Anna-Maria Hallgarn såg jag nog första gången i den fantasiska uppsättningen av Jekyll&Hyde på Östgötateatern. Med den här ensemblen så kan det bara bli riktigt bra! Så boka biljett! Själv har jag bokat till premiären och även bokat bort i restaurangen som finns i anslutning till teatern.

http://www.murderballadstockholm.se/mer-om-murder-ballad/

En annan intressant musikal som spelas på en av de mindre scenerna är Carmencita Rockenfeller på Scala Teatern. Mellan den 12 och 27 april kan man se den. Carmencita spelas av Anna-Maria Hallgarn så man har chans att se henne i två musikaler på kort tid. Andra som är med i den är bl a Joachim Bergström, Rolf Lyhdal, Peter Gröning och Sara Jangfeldt. Den har spelats bl a i Göteborg under hösten men nu är det Stockholmarnas tur!

http://www.lifeline.se/artister/carmencita/

Våren verkar vara tiden för lite mindre kända musikaler och kortare spelperioder. Göta Lejon sätter under maj månad upp Hedvig and the angry Inch med Ola Salo och Lisa Stadell.

http://www.gotalejon.se/forestallningar/hedwig-and-the-angry-inch/

 

Men det riktigt stora och som nog hela Sveriges musikalvärld längtar efter är det som händer i höst!!

30 år efter Londonpremiären, den 14 september, äntrar Peter Jöback scenen på Cirkus, iförd den mask som han har burit både i London och på Broadway. Phantom of the Opera är tillbaka i Sverige! Rollen som Christine görs av Emmi Christensen. Premiärbiljetter är bokade! Ska bli så kul att se Peter spela Phantom igen. Lite skönt är det ju att inte behöva resa någonstans för att göra det. Intressant att se honom göra den på svenska! Förutom den 14 september så har jag också den 24 november och 18 december inbokad.

http://www.thephantomoftheopera.com/stockholm

2015 kan summeras som ett år där Peter och Helen har delat scenen nästa hela året, under våren i Livet är en schlager och sen i I love musicals under hösten. Men nästa år så blir de ”konkurrenter”. Den 10 september har Bullets over Broadway Europa premiär på Göta Lejon där Helen har huvudrollen Har verkligen inte någon koll på den här komedimusikalen. Är baserad på Woody Allens film med samma namn. Kul är att Linus Whalgren har den manliga huvudrollen. I andra roller ser vi Johan Rheborg, Johan Rabeus och Shima Niavarani. Shima var otroligt kul på inspelningen av Så ska det låta den 25 oktober (program 5) så det ska bli jättekul att se henne på en teaterscen. Den 6 oktober är det dags att se den!

http://www.gotalejon.se/forestallningar/bullets-over-broadway/

Men innan både Fantomen och Bullets sätts upp så flyttas Sällskapsresan från Malmö,där den gått för utsålda hus, till Stockholm och har premiär den 9 september på China.

http://www.sallskapsresan.com/musikalen-sallskapsresan/sallskapsresan-stockholm/

Playhouse 

En lite mindre scen är Playhouse teater där Murder Ballad spelades under våren. Under hösten sätts inte någon musikal upp, men det går flera pjäser som är intressanta. Först Allt som är underbart och sen Tala är silver. Playhouse specialitet är att hitta nya pjäser som precis satts upp på Broadway eller Off Broadway. De anordnar också sk Readings som är väldigt trevliga att gå på. Så jag kan varmt rekommendera att ni håller ögonen på Playhous.

http://www.playhouseteater.se/

Malmö

På Malmöopera sätts Billy Elliot upp, som har gått i många år i London och är riktigt bra som musikal. Nu är det dock Ronny Danielsson som regiserar och då kan det antingen bli bra eller mindre bra. Roine Söderlundh står för koreografin så dansen ska väl i alla fall bli bra. Killarna som spelar Billy och hans kompis Michael verkar charmiga (är flera olika som spelar dem). Marianne Mörck i rollen som mormor kan ju bara bli bra och Åsa Fång som dansläraren borde bli bra. Premiär 13 februari.

http://www.malmoopera.se/billyelliot

Den 3 september har Kinky Boots sverigepremiär på Malmö Operan. Den här underbara feelgoodmusikalen som jag har sett ett par gånger i London. Varje gång man ser den blir man lika glad. Musiken är skriven av Cindy Lauper och spelas rätt mycket i min bil.

I Sverige gör Andreas Weise musikalpremiär i rollen som Charlie Price, killen som ärver en skofarbrik som står inför konkurs. Ska han kunna rädda den och i så fall hur? Räddningen blir Lola, spelad av Oscar Pierrou Lindén. Intressant att se hur den blir på svenska och hur dessa två herrar lyckas axla mantlarna.

http://www.malmoopera.se/kinkyboots

Jönköping

I vår finns det all anledning att bege sig till Småland och se Anders Ekborg i Spelman på taket. Spelas 12 mars till 27 april.

http://www.smot.se/program/visa-produktion/?smot%5BshowNid%5D=1942a137-70d9-406b-9af9-67b1c57d16d8&smot%5BgruppTyp%5D=produktion

I höst sätter man upp Sondheims Passion. Skandinavienpremiär den 17 september. Andreas Lycke spelar en av huvudrollerna.

https://www.smot.se/passion/

Karlstad

Värmlands operan ger sig, under ett par veckor på sommaren och sen under hösten, på en riktig musikalklassiker, Les Miserable. Christer Nerfont spelar Jean Valjean och Philip Jalmelid spelar Javert. Premiären i somras fick väldigt bra recensioner och en kompis som är stor Les Mis fans tycker det är en väldigt bra uppsättning. Så jag är riktigt sugen på att åka och se den.

http://www.wermlandopera.com/evenemang/les-miserables-0

Göteborg

På Göteborgsoperan sätter man upp musikalklassikern Hair.

Köpenhamn

Har ni vägarna förbi Köpenhamn, eller en weekend ni inte vet vad ni ska göra med? Ja då är ett bra tips att se Jekyll and Hyde på Det nye Teatret i Köpenhamn. Spelas 11 februari till 17 april. Jekyll and Hyde är en av mina favoritmusikaler, men det kräver en riktigt bra manlig musikalartist i huvudrollen. Anders Ekborg gjorde den med bravur i Östgötateaterns uppsättning och där gick den för utsålda hus. När den gick på China teatern spelade Mikael Samuelsson Jekyll & Hyde och tyvärr blev det inte någon succé utan fick läggas ner i förtid. Men som musikal är den riktigt bra. Fantastisk musik!

Under hösten spelas Anything Goes, en klassisk Cole Portermusikal.

http://www.detnyteater.dk/anything-goes/

London

Ja i London går ju hur mycket som helst. Men det som är extra kul är att i år sätts Sunset Boulevard upp i ett gästspel på English National Opera (ENO) med Glenn Close i huvudrollen, Norma Desmond, och rollen som hennes fd man och nuvarande betjänt, Max, spelas av ingen mindre än vår fantastiske Fred Johansson. Den spelar bara en kort tid (1 april – 7 maj) och biljetterna går åt som smör. Har bokat så jag ska se den 23 april.

https://www.eno.org/whats-on/sunset-boulevard

Sen är ju det riktigt stora, Harry Potter teatern där biljetterna såldes slut på några timmar och så släppte de en del föreställningar till, men tror att det är helt utsålt tom juni 2017 nu. Den 21 augusti ska jag se Harry Potter and the Cursed Child på Palace Theatre.

http://www.harrypottertheplay.com/

Aladdin har premiär i augusti och där kan man om man har tur få se Fred Johanson som Jafar. Han är stand in, men jag har inte lyckats få fram några dagar när han spelar.