Det har blivt några välgörenhetskvällar den senaste tiden och det är ju bara bra om man kan förena nytta med nöje. Nu var det dags för Nepal och katastrofen efter den stora jordbävningen den 25 april.

Den här kvällen var inte i musikens tecken utan det var en rad personligheter med anknything till Nepal som fick 15 minuter var ca för att berätta om sin koppling till Nepal. Det hela inledes med Röda korset som berättade lite om sitt arbete och visade bilder på förödelsen.  Sen fick vi en liverapport från Katmandu. Tyvärr lite problem med tekniken så istället för högtalartelefon blev det högtalare på en mobiltelefon. Lite svårt att höra men en väldigt engagerad berättelse fick vi. Lars Cronlund, en tidig svensk klättrare berättade om sitt äventyr och man blir så fascinerad av hur dessa klättrare brinner för sitt intresse. Vad är ett par bortfrusna tår mot att ha stått på toppen av Mount Everest? Innan paus fick vi också en direktrapport från Robin Trygg som fick avbryta sin expedition. Nu håller han på och hjälper befolkningen i de avlägsna bergsbyarna. De kan ha 2 timmar att ta sig till närmast väg. Det är avlägset!

Fredrik Sträng som också var konfrencier berättade om sina äventyr i Nepal och hur det kändes att komma hem första gången som han kom till Nepal. Hur vänligt folket är. Alla berättade om hur mycket Sherpas betyder för dem. Detta fantastiska folk som är en väldigt viktig del i alla expeditioner på Everest.

Peter Degerfeldt är filmaren som med helikopter har tagit bilder och filmat på en höjd som inte ska gå att flyga på. På så sätt kunnat ta viktiga bilder som inte bara är otroligt vackra, men som också visar på den analkande katastrof att 125m i höjd av glaciärerna har försvunnit. Han håller på med en film som berättar om det viktiga arbete som nu pågår av befolkningen att samla in allt skräp som alla klättrare och turister lämnar efter sig. Man gör bl a konst och smycken av skräpet. Ett par konstverk fanns till försäljning. Vi fick se en kort snutt på filmen och den kan vara intressant att se i sin helhet.

Därefter fick vi höra Renata Chlumskas berätta om sina expeditioner på Everst med Göran Kropp. Som avslutning berättade Martin Stenmark och Andreas Danielsson om dereas cykeläventyr JAKattack i Nepal. Och bjöd även på kvällens musikaliska inslag, en låt som jag tror hette Hem. De hade spelat den på ett tåg i Kina och då somnade hela restaurang vagnen och när de spelade den i Nepal på ett torg kom militären….. men en annan kväll när de spelade den på sitt cykeläventyr blev Martin bortgift. Ikväll var det ingen som somnade heller!

En väldigt innehållsrik kväll och jag har alltid haft en liten fascination av Everest, även om jag inser att jag aldrig själv kommer att bestiga det. Men en resa till Nepal när det fått ordning kan jag mycket väl tänka mig.