Chess är ett av Björn och Bennys mästerverk och bara jag hör de första tonerna så tänker jag varje gång på hur extremt duktiga de är. Tänk vilken bredd de har i sin musikskapandet!

I somras såg jag Chess in Concert i Dalhalla och det var en mäktigare upplevelse, mycket tack vare den fantastiska arenan. Globen kan ju inte jämföras med Dalhalla en fin sommarkväll. Det var tom mycket varmare i Dalhalla ute än vad det är i Globen inne. Globen har de senaste gångerna jag varit där haft väldigt kallt och dragigt.

Annars var det mycket som var sig likt i den här uppsättningen, man hade bara bytt ut en Anders mot en annan i rollen som The American. Nu var det Anders Glenmark som axlade rollen. Glenmark har inte riktigt samma röstresurser som Anders Ekborg och i vissa partier märktes de lite mer än i andra. Men han hade en stor inlevelse i sin rolltolkning. Jag gillade hans ”One night in Bankkok” som passar hans popröst bättre. Inledningen på Pity the Child var bra, men han han fick mig inte att fälla någon tår i slutet av låten. Någon som däremot berörde mig väldigt mycket var Sarah Dawn Finer i sin roll som Svetlana. Hennes ”Babuskha” är helt fantastisk. I den svenska uppsättningen som den skrev till,  var den bara en trist utfyllnad, men här är den verkligen en av höjdpunkterna. En helt annan låt som verkligen berör. Duetten, I know him so Well, med Gunilla Backman är också väldigt stark. Gunilla gjorde en bra insats. Philip Jamtelid har en vädligt bra röst och hans Anthem får godkänt, men det han saknar är utstrålning. Det behövs för att att det ska lyfta ordentligt. En annan av mina favoriter från konserten är The Arbiter, väldigt bra tolkning.

Johan Schnikel som Molotov har också en väldigt bra röst, men jag är inte lika road av kosachdansen som många andra i publiken är. Till sin hjälp där har han dirigenten Anders Eljas som kränger på sig dragspelet och dansar med. Anders Eljas leder Stockholm Concert Orchestra och Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör på bästa sätt med stor inlevelse.

Chess har så mycket bra musik så även om vissa sånginsatser svajar vid några tillfällen så är helheten en vädligt bra konsert som är väl värd att gå på. Det är så många mäktiga musikupplevelse med orkester, kör och solister. Dock får de gärna micka upp solisterna lite bättre så man hör dem även när det är fullt drag på orkester och kör.