Memphis The musical är en relativt ny musikal. Har spelats på Broadway och har fått flera Tony awards, bl a för bästa musikal 2010. Nu har den så kommit till London och gör stor succé.

Beveryl Knight gör en suverän Felica. Den svarta tjejen som sjunger fantastiskt och vars bror har öppnat en nattklubb för att hon ska kunna få någonstans att sjunga. Killian Donnelly spelarden vita loosern Huey som går förbi klubben och blir fascinerad av Felicias röst och går in på klubben. Hade det varit idag hade det inte varit något konstig, men nu utspelas det här i Memphis på 50talet då fortfarande inte svarta och vita gick på samma klubbar och musiken var uppdelad i vit och svart musik. Huey som inte kan behålla ett jobb lyckas tack vare att han brinner för den svarta musiken göra en karriär först på radion och sen via egen tvshow där han bara spelar svart musik och har med svarta dansare och musiker. Det blir ju succé för de vita ungdomarna tar ju till sig rockmusiken och R&B. Så lite samma tema som i Hairspray.

Det är väldigt bra och medryckande musik rakt igenom hela musikalen. Mycket bra dansnummer och så förstås Beveryl och Killian som storspelar och sjunger helt fantastiskt. Rollen som den lite tafatte Huey passar Killian bättre än Raoul i Phantom. Här får han spela ut ett helt annat register och är rolig. Riktigt snabbpratad som DJ i radion också! Inte lika stark i dansen, men svårt att säga om det är för att han inte är så bra dansare eller om rollen är sån. Dock när han tar av sig skjortan är det inte ett sexpack han visar…så inte lika vältränad som en dansare.

Så finns det förstås en kärlekshistora i det hela om ni inte redan förstått det och som får vissa komplikationer.

Även om vi idag inte har olika klubbar för svarta och vita och musiken är till för alla, så känns det som en högaktuell musikal med all främligsfientlighet som pågår. Borde vara en tankeväckare för alla. En väldigt underhållande, välspelad musikal med viktigt team. Gå och sen den när ni är i London!