P1070446Dags för fjärde ”julkonserten” på en vecka. Egentligen bara en som har varit en riktigt julkonsert, Peter och Matilda. För Sarahs är inte heller någon riktigt julkonsert, utan en Vinterkonsert som är inspirerad av de 6 vintermånaderna (enligt Sarah räknas inte höst och vår) och den känsla som den här gråa och mörka tiden ger Sarah. Och det kan ju låta som en trist och tråkigt konsert om det bara ska handla om det grå… och någon Bjällerklang stämningen det kan man inte räkna med, utan en väldigt finstämd mot det melankoliska. Från första tonen som Sarah sjunger blir man helt trollbunden och bara njuter. För även om det är få låtar i Vinterland konserten som är upptempo så blir det inte tråkigt, det är bara en lång njutning hela tiden.

Sarah bjuder inte bara på sin underbara sång utan också på väldigt roliga och personliga anekdoter från sitt liv med ankytning till vinter. Hon berättar engagerat om hur hon en dag när hon satt på Heathrow blev uppringd av någon som sa att de var från SVT och undrade om hon satt ner, för de skulle fråga henne om hon ville bli julvärd. Varpå Sarah fnittrande undrar om de skämtar. På 3 timmar fick hon bestämma sig och hur nervös hon sedan var från den dagen för att hon inte skulle kunna tända ljuset. Men hon klarade ju det galant. Precis som det mesta hon företar sig.

Konserten är i huvudsak låtarna från hennes två vinterskivor, Winterland som kom för några år sedan och nu den nyutkomna Vinterland. Låtvalet är helt suveränt och varje låt tycker man när man här den att den här är nog den bästa, och så kommer nästa som hon gör helt suveränt och så håller det på. Det är en härlig blandning av jullåtar låtar som I’ll be home for Christmas och In the bleak midvinter till de helt nyskrivna låtarna som hon skrivit tillsammans med bl a Mauro Scocco och Bo Sundström. Kanske nästa år (Mauro) gillade jag direkt när jag hörde den första gången på inspelningen av Tack för musiken (sänds 26 december).  Ännu en jul är otroligt bra också, t o m så bra att Sarah körde i diket när hon fick den från Mauro.  Bo Kaspers Orkester är inte några som jag lyssnat på speciellt mycket, men Från November till April som han och Sarah skrivit gillar jag skarpt. Håkan Hellström är en annan artist som jag inte begriper mig på och var väldigt skeptiskt när jag hörde att Sarah gjort en cover på hans Valborg. Men när det gäller Sarah kan man alltid vara lugn att vilken sång hon än sjunger så blir det bara så fantastiskt bra, Valborg är inget undantag. Vilken låt! (när hon gör den). Vinter har fått svensk text av Thomas Andersson Wij och Sarah gör den så plågsamt bra. Rysningar.

Men hon sjunger som sagt inte bara nytt, utan har väldigt modigt valt att göra en cover på Vintersaga som Jerry Williams gjort helt fantastiskt. Och är det någon kvinnlig sångerska som ska ge sig på den så är det Sarah. Vilken tolkning! Även om Jerrys fortfarande är snäppet bättre. Men tror inte någon annan kvinnlig artist kan sjunga den så bra som Sarah!

Till sin hjälp har hon ett fantasiskt band som verkligen lyfter fram henne. Och de har så kul tillsammans. Marika Willstedt är med i bandet och gör en väldigt bra Winter song som duett med Sarah.

Så får vi förstås höra Kärleksvisan och den är ju bara så vacker!

En riktigt varm och underbar konsert med en helt underbar sångerska. Ni som har biljetter till de konserter som är kvar på turnén har verkligen något fantasiskt bra att se fram emot!
P1070437P1070438P1070439P1070444P1070448P1070450P1070452P1070453