Once är ytterligare en musikal som bygger på en film. Den här utspelas i Dublin och är fylld av härlig irländsk musik och spelglädje. Ibland känns det som den irländska musiken är viktigare än själva handlingen. Det är till och med så de har en förshow på scen där musikerna spelar och sjunger ca 30 minuter på scen innan föreställningen börjar. Scenen har man byggt som en bar där publiken  får gå upp och beställa allt medan bandet spelar. Det är riktigt. Sen börjar ljuset släckas ner och en av musikanterna blir gatumusiker och spelar på sin gitarr. En kvinna uppenbarar sig vid scenkanten och går upp på scen och berömmer honom för den fina musiken. Det är upptakten till en kärlekshistoria mellan Guy ( Declan Benett) och den tjeckiska kvinnan (Zrinka Cvitesic) som flyttat till. Irland med sin dotter, mamma och vänner. Guy vill sluta med musiken som han inte tycker har någon mening sedan hans flickvän flyttat till New York. Ljuv musik uppstår på flera plan och som sagt det är de irländska tonerna som driver historien framåt. Både Declan och Zrinka är bra i sina roller, men övergläns av musikerna och då var det ändå fyra understudies på scen den här dagen.

Scenografin är enklast möjlig, inga scenbyten utan allt är med samma bakgrund, man flyttar bara in ett par bord eller piano för att visa var man är.  Enkelt och bra gjort. Gillade den stora barspeglen som speglade scenen på ett bra sätt i flera scener.

Ensemblen är bra och alla mindre roller spelas utmärkt av alla.

Slutet är egentligen inget slut, det lämnar lite för många trådar öppna för att vara i min smak. Blir lite av ett antiklimax.

Phoenix är en av teatrarna som säljer vissa platser billigare samma dag, så det är väl värt att vara där när de öppnar biljettluckan kl 10 så man kan köpa biljetter för 25 pund. Om ni det minsta gillar irländsk musik ska ni absolut se den här, men förvänta er inte någon Riverdance för det är inte mycket till dans i den här musikalen.