De 39 stegen är en kriminalkomedi baserad på Hitchcocks filmklassiker. Man får lite studentspexkänsla av den, på gott och ont. De är en mängd karaktärer som passerar scen under den ca 2 timmar långa föreställningen, alla karaktärer görs av fyra skådespelarer, Peter Dalle, Morgan Alling, Cecilia Fors och Robin Stegmar. Dalle och Alling gör de flesta karaktärerna och många av dem är fyndigt gjorda men ibland blir det lite upprepning på karaktärerna. Det är roligt när en karaktär inte pratar rent, men när det upprepas av en annan undrar man om de har glömt vem de spelar eller om de inte kom på mer. Likaså upprepar de vissa skämt ett par gånger för mycket. Omstart ska göras på publikens begäran inte av skådelarna och då ska man dessutom göra en ny tvist på det varje gång, och sista gången så kör man det baklänges, ja fast nu var det ju inte studentspex utan några av våra bästa komiker på scen. Men fingertoppskänslan har de tappat lite. Och vissa skämt är lite väl billiga för att framföras av dem. Trist att de underskattar publiken på det sättet. Cecilia Fors är mest känd från Icareklamen men får till några bra karaktärer här.

De hade en enkel scenografi som var bra och roligt gjort och som många gånger var fyndigare än replikerna. När det ska åka tåg bygger man inte upp ett stort tåg utan låter ett modelltåg sätta in en i tågkänslan. En ram blir fönster som man klättrar ut genom att trä det över kroppen och ut. Leken med scenografi är rätt bra och rolig.

Det är snabba byten mellan de olika karaktärerna och det kan bli rätt roligt. Kriminalhistorien är rätt svag och man har mer satsat på komiken i den här uppsättningen.

Föreställningen har plockat hem ett par Tony awards på Broadway och Laurence Olivier Award på West End, men personligen tror jag inte att det blir någon guldmask till den.

Men vill man ha lite lätta skämt och se Peter Dalle och Morgan Alling live så är det ett bra tillfälle att få ett smakprov på deras ”gubbar”.