Några minusgrader ute, lite snö på marken och lägg till en riktigt julkonsert, ja då stämmer det, Julen är här!

Det är 5e året som Peter Johansson och hans kusin Matilda Gruner (fd Hansson) ger sig ut på julkonsert med släkt och vänner. Det är dock bara 4e året som de har julkonsert i Stockholm och jag har varit de tidigare tre åren så det är en riktigt härlig jultradition. Peter och Matilda har spelat och sjungit ihop större delen av sina liv och haft stora framgångar i musikalvärlden på sina olika håll, men nu är det inte musikal det bjuds på utan julmusik i alla genrer rakt igenom. För de bjuder verkligen på en fulländad julkonsert och det finns något för alla. Det här härliga låter som It’s the most wonderful time, It’s begining to look at lot like Christmas, All I want for Christmas till mer klassiska julsånger som Gläns över sjö och strand, Stilla natt till högstämt O helga Natt och Pie Jesu. Så bryter de helt plötsligt av det stämnigsfulla och brister ut i den helt underbara Jullåten version 2013. För den har väl alla hört? Självklart måste gästartisten Robert Rydberg få spela sin egen jullåt! Och den var ju en hit förra året och mest önskad på Facebook.

Robert Rydberg är östgöte precis som Peter och Matilda och i den här konstellationen får han rollen som lite pajas och han är väldigt rolig men visar också att han kan sjunga som i t ex Fairytale of New York. Och han håller ett väldigt roligt och underfundigt tal som Svenska julakademins vice ordförande. Håller helt med honom att det är viktigt att spara kvitton så julklappar kan bytas!

En annan inte så spelas låt är den vackra ”När en stjärna tänds”, skriven av Josefin Hansson Wood, en kusin till dem. Det är det som är så härligt med de här konserterna, det är en familjeangelägenhet. Kören består av syson och kusiner, ute i foajen säljer släktingar skivor etc. Den här familjekänslans märks på scen där och alla trivs med alla och sprider en känsla av familjejul.

Men när Peter står på scen så självklart måste han spela en Queenlåt och så även ikväll och han är så suverän när han visar sin rockiga sida. Den kommer ju även fram i Run Run Rudolf, men så vänder han helt och gör en fantastisk version av You raise me up. Och är härligt charmig i årets Hopp och lekmedley.

Hela konserten avslutas på bästa sätt med Chirstmas Carols!

En trevlig jultradition är att de varje år släpper en julskiva. Årets är en liveinspelning från förra årets julkonsert.  Den kommer att spelas mycket nu innan jul, och sen får man se fram emot julkonserten 2014! Det här är en tradition som är till för att bevaras! 

P1050423P1050424P1050426P1050429P1050431P1050432P1050433P1050435 P1050442P1050437P1050430