Ikväll hade jag äran att få se readingen av musikalen Norrtullsligan, som baserar sig på Elin Wägners bok Norrtullsligan.

En helt fantastisk nyskriven musikal av Staffan Berg. Medryckande musik med texter som driver handlingen framåt. Rapp och rolig dialog. Den är ca 1.45 h och tiden bara flög iväg. När det är slut vill man veta mer vad som hände personerna.
Samtliga musikalartister som var med gjorde det med bravur och det behövdes ingen scenografi eller kostym för att förflytta oss till Stockholm 1907.

Den spelades bara idag för att testas med publik men som sagt, riktigt riktigt bra – så håll koll efter Norrtullsligan för när den sätts upp vill ni inte missa den!

Vad handlar den då om?

Kvinnor har börjat få ta vissa jobb som tidigare varit reserverade för män men männen klagar på att kvinnorna tar deras jobb. Kvinnorna får hälften av lönen och de har ännu ingen rösträtt. Elisabeth (Jenny Holmberg) flyttar från Kalmar till Stockholm när föräldrarna dör för att försörja sig och sin bror. Hon delar lägenhet med Eva (Stina Nordberg), Baby (Kitty Chan) och, Emma/Sofia (Jessica Olsson)t och de kallar sig Norrtullsligan. Elisabeth börjar jobba som kontorist och hennes chef (Christopher Wollter) visar visst intresse för henne, men han är fast i konventionen med att gifta sig efter klass. Hennes manliga kollegor (Hani Arrabi och David Lindell) är inte glada att hon är där. Elisabeths kusin Görel, är dotter till ägaren till företaget där de andra tjejerna jobbar och hon är också fast i traditionen och ska gifta sig med Sven (Hani Arrabi). Elisabeth och hennes vänner är inte nöjda med sin lott och tillsammans med Stenberg (Sanna Martin) börjar de kämpa för att förbättra de kvinnliga villkoren och rättigheterna överlag i samhället.

En del har blivit bättre men mer än 100 år senare är det fortfarande inte lika villkor för kvinnor och män. Så en musikal helt rätt i tiden!

Tack alla som var med ikväll för era fantastiska insatser och jag ser verkligen framemot att se den här som en färdiguppsättning.