Det är nästan 21 år sen jag såg Queen musikalen We Will Rock You första gången i London, En visning där Brian May och Roger Taylor från Queen berättade om den och även Ben Elton som skrivit manus med dem. Då var känslan mycket större av en dystopi, men nu tjugo år senare så är det vissa saker som inte alls känns lika främmande utan tvärtom skrämmande nära med all diskussion om AI och dess påverkan på olika upphovsrättsliga områden. Här har man uppdaterar den än mer med referenser till Instagram, Tiktok osv. I We Will Rock You är det musiken som numera bara görs med hjälp av AI, det finns inga instrument kvar och Rockn´roll är en myt. Alla ska vara lika och bete sig på samma sätt, det är viktigare att umågs på nätet osv och allt styrs hårt av Killer Queen (Lissy Rebecka Wik) och hennes hemliga polis med Khashoggi (Tomas Järvheden) i spetsen. Men en ung kille som kallar sig för Galileo Figaro (Léon Ohrling) hör konstiga textrader i huvudet och när han träffar på en tuff cool tjej som inte klär sig i pastell som de andra tjejerna slår de sig ihop och beger sig iväg. Galileo kallar henne för Scaramouche (Mikaela Carlson). De stöter ihop med några rebeller, bohemer, som försöker återskapa den riktiga musiken.

Det här är en uppsättning med en blandning av rätt nya musikalartister och amatörer och man lyckas riktigt bra att få till rätt känsla i musikalen. Den robotliknande koreografin i ett par nummer lyfter fram den där dystopiska känslan och det är så snyggt med de små handrörelserna, lite Fosse-känsla. Det är en otrolig energi som strålar ut från scenen och det går inte att värja sig från den. De har inga problem med att få publiken att klappa med i de klassiska Queen-låtarna. Ibland blir publiken lite väl entusiastisk och överröstar sånginsatserna så man får inte riktigt möjlighet att höra de där sista långa utdragna höga tonerna för då sjungs det med och jublas redan för fullt. Det är synd för det finns flera som gör riktigt bra insatser under kvällen. Min absoluta personliga favorit är Mikaela Carlsson, otrolig närvaro och intensitet precis hela tiden. Hennes minspel är helt oslagbart och så kan hon ju verkligen sjunga också. Girlpower! Henne ska det verkligen bli kul att följa framöver.

Det är kul att se We Will Rock You på en liten mindre scen och det fungerar väldigt bra. Behövs inte så mycket scenografi utan här lyfter man fram musiken och sången först och främst. Musikalartisterna, kören och bandet bjuder hela publiken på en häftig musikalupplevelse som de och alla i det kreativa teamet kan vara riktigt stolta över att ha varit del i. Det är otroligt kul att se att den är utsåld redan innan premiären. Playhouse Teater är helt rätt plats för West End Stockholm att sätta upp sina föreställningar på.