För fyrtio år sen gjorde Dustin Hoffman succé som den misslyckade och rätt odräglige skådespelaren Michael Dorsey. För att lyckas få en roll klär han ut sig till kvinna, Dorothy Michaels, och lyckas få rollen som Julias amma i en musikal på Broadway. 2018 hade musikalversionen premiär och belönades med en Oscar för bästa manus. Nästan exakt fyra år senare har den nu premiär på Oscarsteatern och det med Robert Horn (manusförfattaren) och David Yazbek (kompositör, text och musik) i publiken med på scenen i applådtacket.

Tootsie är en lättsam musikalkomedi med viss allvarlig underton i #metooanda. Calle Norléns översättning är strösslad med korta genialiska, ironiska och underfundiga repliker med oväntade vändningar som får mig att skratta hjärtligt. Robert Gustafsson är i storform när han växlar mellan den odräglige Michael Dorsey och den mer sympatiska, men bestämda Dorothy Michaels. Linda Olsson som spelar skådespelare Julie Nichols och spelar mot Dorothy i musikalen om Julias amma, får verkligen blomma ut här och glänsa med bästa sånginsatsen och perfekt komisk timing. Hon matchar Robert mer än väl. Ola Forssmed spelar den slemmige regissören Ron Carlisle och det här är en av hans bästa roller. Han håller sig precis på gränsen till överspel, men går aldrig över gränsen och det är då han är som bäst. Härligt att se att Edward af Sillén mästerligt har hållit sig till ”less is more” i sin regi överlag. Har personligen svårt för när man drar skämten ett par varv för mycket så det blir uttjatade. Men den som tycker det är kul när man förstärker skämt genom dialekt eller en konstig peruk och lite töntig klädstil får också tillfälle till skratt. Så det finns nåt i humorväg för alla. Hjalmar Freij som den unge skådespelaren Max, lockar till skratt med sin huvudlösa förälskelse i Dorothy.

Tootsie innehåller en hel rad med härliga dansnummer som utförs av fantastiska dansare. Glittriga paljettklänningar sätter färg på musikalen och ger en känsla av glamour, något som vi så väl behöver i tillvaron nu när vi går mot mörkare och kallare tider. Ljussättning och scenografin är snygg och effektfull och då och då ger en riktigt New York-känsla.

Tootsie bjuder på en stunds avkoppling från verkligheten och en dos energigivande skratt så vi lättare klara vardagen.