Restriktioner på max 50 personer i publiken har fått teatrar att tänka nytt och Malmö Opera erbjuder att man kan köpa en biljett till live-stream för 100 kr. Rättigheterna som man har fått för att visa på det här sättet gäller bara att det är en live-stream på riktigt, dvs man måste vara uppkopplad och titta samtidigt som föreställningen går på operan. Så det är just den föreställningen man ser och när jag såg den så blev det t o m ett tekniskt fel i början av första akten och då var det en tom scen vi fick titta på medans de fixade till det.

Det är ju absolut inte som att sitta i teatersalongen och insupa atomsfären men bättre än inget.

Funny Girl utspelas i början på 1900-talet när det sattes upp storslagna shower. Fanny Brice som spelas av Sanna Nielsen drömmer om att bli den stora stjärnan men hon är inte den typiska showgirlen. Hennes vän koreografen Eddie Ryan (Oscar Pierrou Lindén) hjälper henne att öva in olika nummer så hon så småningom blir den stora stjärnan hos Mr Ziegfeld (Johan Rabaeus). Fannys stora kärlek är spelaren Nick Arnstein (Alexander Lycke), som inte har det så lätt med att Fanny är den som tjänar de stora pengarna. Just den delen känns ju inte särskilt modern och det är tur att Camilla Thulins fina scenkläder speglar det tidiga 1900-talet så man inte missar vilken tidsepok vi är i. Funny Girl är en musikal som förknippas mycket med Barbra Streisand som har gjort låtarna People och Don’t Rain On My Parade helt odödliga. Sanna Nielsen är bäst just i sångnumren och framförallt tycker jag hon glänser i ”Musiken jag dansar till är hans” som är ett nummer som hon framför helt själv tillsammans med Malmö Operaorkester. Alexander Lycke och Oscar Pierrou Lindén är starkare i sina skådespelarinsatser än vad Sanna är, vilket gör att det ibland känns som Sanna spelar över för att matcha dem, medan sångmässigt kompletterar de varandra bättre. Marianne Mörck, som Fannys mamma, är bra som vanligt och även Ann-Louse Hansson som hennes väninna gör bra ifrån sig.

Orkestern har en framträdande roll i flera nummer då de är på scenen och inte i ett orkesterdike. Det är ju en lyx att ha en sån stor orkester i en musikal, vilket verkligen lyfter musikalen. Det är flera stora härliga dansnummer med plymer och fjädrar som framförs av en stark ensemble.

Det är som sagt bättre än inget att sen en live-streamad föreställning, men det jag tycker man missar förutom närheten och stämningen på teatern, är att man har valt att rätt ofta filma närbilder och rätt snabba klipp. Det gör att man missar helheten på scenen och vid några tillfällen ligger kameran på helt fel person. För att få känslan av att man är på en teater så hade man vunnit på att mer filma hela scenen så man kan ta del av allt som händer. Särskilt i dansnumren så vill man ha det storslagna. Det tappas tyvärr bort lite grann och gör att jag nog hade varit mer imponerad som helhet än vad jag är nu. Men gillar man musikal ska man absolut passa på och sen den när man kan köpa en live-streamad biljett för det är absolut värt de 100 kr som den kostar.

Live-streaming biljetter kan köpas här;

https://www.malmoopera.se/funny-girl-streaming