Klockan 8:00 tåg vi tåget från Stockholm och var framme strax efter elva i Karlstad. Tyvärr regnade det så någon promenad i solen längs Klarälven blev det inte utan vi begav oss till Sandgrund och njöt av Lars Lerins fantastiska målningar innan det blev dags för lunch. Karlstad har många restauranger men få som har lunchöppet på söndagar visade det sig, men vi hittade ett ställe som öppnade precis när vi passerade där. Mätta och belåtna gick vi bort till Wermlandsoperan och dagens mål med resan; musikalen Måndag Hela Veckan, som hade Nordenpremiär den 27 februari.

Att sätta upp musikaler som inte spelats tidigare i Sverige är lite av Wemlandaoperan signum, vilket gör att det alltid är bra att ha koll på vad de sätter upp för man har chans att se nåt man inte sett förut.

Måndag Hela Veckan baseras på filmen med samma namn och musikalen är skriven av Danny Rubin med musik och text av Tim Minchin. Bra och trevlig blandning på musikstilar. Rikard Björk och Sanne Skjervik har gjort den svenska översättningen.

Musikalen handlar om den arrogante metrologen Phil Collins (Christer Nerfont) som med producenten Rita (Micaela Sjöstedt) och fotografen Larry (Tord Hansson) får uppdraget att bevaka Murveldjursdagen i Punxsutawney. Ett uppdrag han inte alls vill ha. I den lilla hålan samlas alla kring den stora händelsen när murveldjuret ska spå när våren kommer. Men en snöstorm drar in och TV-teamet blir fast över natten. Men när Phil vaknar inser han till sin förskräckelse att det är samma dag igen. Och det upprepas om och om igen, men med olika förändringar som Phil själv gör, men alla andra upprepar samma saker hels tiden. Han försöker på olika sätt att stöta på Rita men får alltid nobben för hans arroganta och plumpa sätt. Men sakta börjar han förändra sig.

Första akten är mer ytlig och drar ibland till buskishållet. Andra akten blir mer känslosam, vilket även märks på musiken då det är några fler kraftfulla sånger i den. I andra akten bjuds det också på ett härligt steppnummer med ensemblen. Tack för det Rachel Goodwin!

Christer Nerfont är bra och tonsäker i rollen som Phil. Men det är Micaela Sjöstedt som imponerar mest i rollen som Rita och det är kul att hon nu har fått en egen huvudroll efter att ha varit cover t ex som Christine i Phantom of the Opera på Cirkus. Här får hon fullt ut visa vilken duktig musikalartist hon är.

Imponerar gör också Marie Gårseth Gathe som Nancy i öppningslåten i andra akten. Även Stefan Clarin som Ned har en kraftfull låt i andra akten.

Nigel Hook står för fin scenografi och kostym. Han hade fångat känslan av en amerikansk småstad och särskilt gillade jag scenografin i scenen när Phil och Rita åker skridskor. Snygg ljusdesign av Palle Palme. Utomordentlig bra regi av Markus Virta.

Som helhet är det en bra, trevlig och smårolig musikal. En bra avslutning på den här veckan när vi nu tar tåget hem igen. En trevlig heldagsutflykt! Och imorgon är det Måndag igen!!!