Lite sen på bollen att se ART då den bara har ett par föreställningar kvar på Rival  där den gått sen i våras. Men i vår ger den sig ut på en riksturné som avslutas i Göteborg. Har tänkt att gå men sen inte kommit iväg och varit lite tveksam för hur kul kan det vara med tre medelålders män som gnäller på varandra?

Art är skriven av Yasmine Reza och det är ju både kul och intressant att en kvinna skrivit en pjäs om manlig vänskap, och gör det på ett mycket bra sätt. Edward af Sillén har regisserat den här uppsättningen och det bådar ju för både hög kvalité och rätt komiskt anslag. Edward har en unik förmåga när han skriver manus och/eller regisserar att balansera komiken på rätt nivå utan att det blir plumpt eller buskis.

ART handlar om tre manliga vänner Sebastian (Per Andersson), Markus (Johan Rheborg) och Ivan (Henrik Schyffert) och deras vänskapsdynamik. Sebastian köper en extremt dyr helvit tavla som han länge gått och suktat efter. Markus tycker han är helt galet och förstår inte grejen med den vita dyra tavlan. Ivan har ingen egen åsikt utan byter åsikt beroende på vem han pratar med vilket retar upp de andra två. Det är intressant att se de olika rollerna som vännerna har i gruppen och hur positionerna förflyttas. Saker som har legat och grott kommer upp till ytan och frågan är kommer vänskapen att överleva?

Henrik Schyffert, Johan Rheborg och Per Andersson är några av vår mest kända komiker, men har olika sätt att förmedla sin humor på.  Per Andersson brukar oftast hamna i roller som dra lite för mycket åt buskishållet för min smak och det är så kul att se att här har Edward af Sillén fått honom att tona ner den sidan och visar att han kan leverera humor på ett mer lugnt, subtilt och underförstått sätt och han gör det alldeles utmärkt. Här behöver han inte förstärka en bra och rolig replik med överdrivet kroppsspråk som på nåt sätt varit hans signum. Rheborg, Schyffert och Andersson balanserar och lyfter fram sina olika karaktärer på ett utomordentligt bra sätt och replikerna sitter som de ska. Många skratt, utan att det blir gapflabb men tror jag inte är meningen heller.

En komisk pjäs med lagom dos av allvar och som kan få alla att tänka över vilket förhållande man har till sina vänner. Väldigt välspelad av trion Andersson, Schyffert och Rheborg.

ART är nominerad som bästa pjäs i Broadwayworld.com Sweden Award 2019 där röstningen pågår till den 31 december 2019.

https://www.broadwayworld.com/sweden/voteregion.cfm

Färdigspelat i Stockholm för ART för den här gången men för alla i ute i landet finns det chans att se den när den kommer till en stad nära dig. Start i Västerås den 17 januari och sista föreställningen är den 17 maj i Göteborg. Biljetter kan köpas här:

https://www.blixten.se/artister-och-evenemang/art/