För åttonde året sätter Intiman upp en Astrid Lindgrenmusikal för hela familjen lagom till jul. I år är det dags för Pippi firar jul och enligt 6-åringen jag hade med mig hade de prickat helt rätt för hon är inne i en Pippifas just nu. Scenen är julig med snö, ett träd fullt av julklappar och ett snöklätt Villavillekulla som omvandlas till skola eller Tommy och Annikas hem ibland. Scenarbetarna får möblera om för fullt i det lilla huset och det sker så snabbt och smidigt så det inte märks alls för publiken. ”De är så snabba så de trycker nog på en knapp” sa mitt sällskap och hon var väldigt imponerad av de stora pepparkakorna hos Pippi och hur fint julpyntat det var hos Tommy och Annika. 

Pippi måste vara både tacksamt och svårt att göra för alla kan ju sin Pippi och det gäller att få det rätt och att göra det för barn är nog en större utmaning för de kan ju verkligen sin Pippi. Har de sett något om och om igen så kan de minsta detalj. Första akten inleds med att Pippi (Amanda Andersson) tillsammans med den charmige Herr Nilsson (Juliette Glader) river av några av de mest kända Pippisångerna och barnen sjunger förtjust med. Sen gör Tommy (Erik Källsäter) och Annika (Fabienne Glader) entré och berättar att de ska snart få jullov. Det är ju orättvist tycker Pippi så hon går till skolan bara för att få jullov. Så hälsar Dunder-Karlsson (Mathias Jonsson) och Blom (Johnny Johansson) på för att stjäla kappsäcken. Kling (Martin Hallgren) och Klang (Ludvig Ryman) har koll på gatorna så inga bovar dyker upp. I andra akten blir det ännu mer juligt när det inleds med en julmarknad där Pryssiluskan (Anna Hallgren) försöker få in Pippi på barnhem i alla fall över julen. Tommy och Annika firar jul hemma med sina föräldrar (Anna Hallgren och Ludvig Ryman) men stackars Pippi hon har inga andra än sina djur att fira med. Ska hon få någon att fira med?

Kålle Gunnarsson regisserar och han har återigen lyckats få till en föreställning där han får barnen att agera helt naturlig och det är fart och fläkt och ett antal upprepningar som barnen älskar. En av de scener som 6-åringen pratade mest om efteråt var när Dunder-Karlsson om och om faller över farsturäcket efter att ha fått dörren slagen i huvudet. Hon skrattade så hon själv nästan trillade av stolen! Och hur kul var det inte när Pryssiluskan och Kling och Klang jagade Pippi varv efter varv på julmarknaden utan att lyckas fånga henne. Barnen i publiken lever sig verkligen in i berättelsen och skriker och tjoar och när Pippi upptäcker att hon blir ensam kvar efter ett snöbollskrig ja då skriker barnen direkt ”Tommy och Annika har gått hem och ätit mat”. Tyvärr plockar inte Pippi upp det utan hon fortsätter med sina repliker så är det något man ska jobba lite mer på så är det att vara lite flexibla på vilka publikreaktioner man får. Men Amanda Andersson var annars en härligt käck Pippi som även lyckades vara trovärdig när Pippi är känner sig ensam och helt övergiven.

Pippi firar jul är en mysig, rolig och julig teater med hög igenkänningsfaktor och den ultimata julklappen för alla Pippiälskare. 6-åringen var helnöjd med allt förutom att Lille Gubben inte var med på scenen. Hon köpte inte fullt ut att han bara fick vara ett stort gosedjur i garderoben. Perfekt för att bygga upp julstämningen inför julen med eller att dra ut på julmysigheten efter jul då den spelas till den 6 januari 2020.