På fredagar har Musikplats Stockholm P4 livekonsert i Studio 4 i Radiohuset. Idag var det dags för Peter Jöback att presentera låtarna från sin nysläppta skiva Humanology för första gången som en popkonsert. De flesta låtarna är med i den fantastiska popteatern ”Med hjärtat som insats” som just nu spelas på Cirkus i Stockholm. Låtarna är helt fantastiska på Cirkus men där backas det ju upp förutom av orkestern även av ensemblen och de vackra ljus och bilddesignerna som blir en del av låtarna. Men hur fungerar låtarna på en mindre scen och med enklare ljussättning, inga häftiga bildspel etc? Det var det många som ville veta och kön till Studio 4 ringlade sig lång runt i entréhallen i radiohuset. De första hade köat i över tre timmar innan dörrarna in till studion öppnades. Alla fick inte plats utan en del fick sitta i en studio bredvid och titta på konserten på skärm.

Men vi hade kommit i tid så vi fick bra platser inne i Studio 4. Först var det en kort intervju med Peter bakom scenen, avbrott för nyheter och så äntrade bandet och Frida Öhrn scenen. Sen kom programledaren Fredrik Eliasson in och presenterade Peter. Första låten var ”Rushing Into Love” som följdes av ”The Mask”. Peter och Fredrik pratade en liten stund och sen fick vi höra den helt underbara låten ”Call Me By Your Name”. En låt som Peter inspirerats att skriva efter att ha sett filmen med samma namn. Den är inte med på Cirkus så det vara första gången jag hörde den live och det är verkligen en låt som griper tag i en. Enkelt pianospel, Peters känslomässiga röst och en text som är väldigt fin. Peter berättade sen att han gillade Bond och ville göra en Bondinspirerad låt och så kom låten ”What If Tomorrow Never Comes” som handlar om Peters pappa till. En låt som jag älskade första gången jag hörde den på Cirkus där den är så läckert ljussatt och ett superhäftigt bildspel med eldar. En så snygg helhelt. Men låten är så stark och kraftfull så den fungerade lika bra på den här lilla scenen. Oavsett scen och publikstorlekt så sjunger Peter med sån energi och engagemang så man sitter helt hänförd. Sista låten i sändningen var ”The Shape Of You” men vi som var på plats fick en även höra ”Addicted” som extranummer.

Och fungerade låtarna i det här formatet? Ja absolut! Här var det bara fokus på låtarna och det var ordentligt jubel efter varje låt. Peter nämnde att när de spelat på morgonen att de kände för att ge sig ut på turné och spela i vår. Och det vill vi verkligen att han gör! Låtarna på Humanology är otroligt bra och det märks verkligen att Peter älskar att sjunga dem och de är så bra live. Hoppas att de bestämmer sig snart och släpper konsertdatum så vi vet vad vi ska göra i vår!

Konserten ligger upp på P4 i Musikplats Stockholm. Börjar ca 1:15 in i avsnittet med logeintervjun.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1175391