1986 sändes Galenskaparna och After Shaves Macken på tv och blev en stor succé. Massa av repliker blev klassiska och användes flitigt. Alla kunde sjunga med i låtar som ”Man ska ha husvagn”, ”Pappa jag vill ha en synth” och ”Det ska va´gött att leva”. Macken byggde på en rad sketcher som  utspelade sig på Macken med ägarna bröderna Roy och Roger och deras kunder som kom in på macken.

30 år senare gjordes en teaterversion av Macken på Lorentzbergteatern för att fira teaterns 100årsjubilieum. Nu har Macken flyttat över till Stockholm med i stort sett samma gäng som var med i Tvserien förutom Kerstin Granlunds roller som nu spelas av Charlotte Strandberg och Peter Rangmars som spelas av Lasse Beicsher. Men annars är det precis som vanligt,  Roy spelas av Anders Eriksson och Roger av Jan Rippe. Claes Eriksson spelar bland annat den beiga kunden och Turbo, Knut Angered Turbo Jr och Budda. Den vita opeln är fortfarande borta.. Publiken är nog också den samma som såg den på tv när den gick för första gången…

Det är verkligen en nostalgitripp att se Macken. Man minns ju gärna Macken som väldigt rolig och visst är den roliga på scenen också. Men när man ser den så kommer man ihåg att allt var inte så roligt och alla låtar var inte så bra. Det dåliga har man liksom förträngt och det var inte bättre live. Men övervägande är det roligt och man skrattar mycket och nynnar med i låtarna. Husvagn får långa långa applåder och Anders Eriksson står och myser när han iakttar alla applåder som Per Fritzell får efter sista tonen. Själv får han ordentligt med applåder efter sin rockiga ”Raggarkungen”. Jan Rippe hade slitit av sig hälsena och tog sig fram med kryckor, men det var inte något som direkt påverkade själva föreställningen. Kan möljligen tänka mig att han skulle varit mer lite mer aktivit just i Raggarkungen men annars så påverkade det nog inte alls.

I applådtacket kom ”Det ska va gött att leva” med hela gänget och den fantastiska orkestern.

Som sagt det är en härlig nostalgitripp som alla som sett Macken kommer att gilla. Lite svårt att säga om någon som inte sett tvserien kommer att gilla den eller inte. Men chansa för ett och annat skratt kommer ni och få och möjligheten att se komedihistoria live.

Macken spelas på Cirkus till den 12 maj.

Är man medlem i Abundo så har man just nu möjlighet att boka gratisbiljetter via dem, vilket jag gjorde. Och det är ytterligare några föreställningar som de har biljetter till.

https://abundolive.se/?utm_source=konsertmusikal