En solig och varm junikväll beger vi oss till Kärrtorp och Turteatern för att se ett publikep av Flaggan i Topp. Det är första gången jag besöker Turteatern och det blir en liten tidsresa tillbaka till 50talet när man träder in i foajen. Själva teaterlokalen är dock modernare. Föreställningen ska spelas på Krusenstiernska gården i Kalmar med premiär den 29 juni och fram till den 30 juli. Så ikväll får vi tänka att vi är på en utomhusteater en härlig varm julikväll med blå himmel och sol, där man ätit picknick innan isället för att slänga i sig en Propud i en foaje….  Att spela komedi på utomhusteatrar är något som har ökat de senate åren och just på Krusenstiernska gården firar man 10 årsjubileum. Har inte själv varit där men när jag var liten var det ett stående inslag på semestern att vi åkte till Helsingborg och gick på Fredriskdalsteatern där Poppe huserade. Kan tänka mig att det är lika trevligt och mysigt i Kalmar.

Vi kommer in i handlingen när Valdemar (Per Svensson) och Elsa (Nadine Kirschon) ska fira sin första bröllopsdag. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig. Elsas föräldrar som spelas av Allan Svensson och Siw Erixon har bestämt sig för att komma och besöka dem just den dagen. På tågresan till Kalmar har de fått dela kupé med en ytterst irriterande figur, Sigge Sackarin, (Robert Gustafsson) som ska till Kalmar för att träffa sin advokat, tillika Valdemars vän, (Andreas Nilsson) för att få besked om vem som är hans pappa. Elsas väninna Helga (Rachel Molin) dyker också upp. Och vilken fars har inte en husa som lägger sig? Självklart finns en husa här också spelad av Jeanette Cappoci och en hantverkare (Magnus Kviske) som hon flörtar med. Alla är väldigt bra i sina roller. Valdemar har varit gift en gång tidigare med en äldre kvinna och adopterade hennes vuxne son. Det här vet inte frun om utan det vill han dölja för henne, vilket leder till förvecklingar, sedvanliga smäll i dörrar, förvirringar etc när sonen Sigge Sackarin dyker upp. Många skratt och leenden bjuds det på under kvällen! Men på det här publikrepet var det några ”smäll i dörrar” som drogs ett par varv för långt och förhoppningsvis har man tightat till det till premiären. Robert Gustafsson är rolig som sonen och spelar inte över, dock behöver han jobba på sin Östgötska. Rachel Molin som väninnan är väldigt bra och lockar till många skratt. Allan Svensson leverar som alltid. Per Svensson är härlig som den tafattige Valdemar. Som ofta i farser är det husan som får vara lite uppnosig och säga vad hon tycker. Hon ska ju ändå sluta så det spelar ju ingen roll vad hon säger. Jeanette Cappoci är väldigt charmig och kul!

Adde Malmberg står för regi och bearbetning av det gamla manuset från Franz Arnold och Ernst Bach och har gjort ett utomordentligt bra jobb med det. Många har säkert sett den under namnet ”Fars lille påg” som t ex Nils Poppe har satt upp. Camilla Thulin står för kostym och det är inte så många byten förutom Robert Gustafsson som även klär ut sig till kvinna, men kläderna är som vanligt fina när Camilla har gjort dem, möjligen med undantag av den första klänningen som Elsa har som inte har bästa passformen.

Jag hade en mycket trevlig och kul kväll och skrattade mycket på det här publikrepet av Flaggan i topp. Den har säkert blivit tightare till premiären och göra sig än bättre på en utomhusscen. Så kan varmt rekommendera att ni beger er till Kalmar och ser den!

Pressbilder