Blå himmel, strålande solsken, glittrande vatten på Edsviken, måsar och änder som svalkar sig, scenen dekorerad med svenska flaggar, på gräsmattan ligger picknickfiltarna kant i kant, så tätt att man knappt kan sätta ner en fot mellan, sommarklänningar på, ja allt är precis som det ska vara när det är nationaldagsfirande. För att inte tala om hur fullt det var på parkeringarna runt omkring! Fick parkera ”ända bora” vid Sollentuna vallen och promenera genom den fina sommargrönskan. Men fick min belöning när jag närmade mig området då Jakob Stadell hade sound check med Ta mig till havet!

Firandet inleds traditionellt med Edsbacka spelmän, kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes hälsar välkommen och kommunfullmäktiges ordförande Björn Karlsson håller tal. Sen tar Jakob Stadell i för kung och fosterland i ”Du gamla Du fria” med Sollentuna symfoniorkester och självklart sjunger alla i publiken med. Felica Kamsvåg som vann Funkismello 2016 sjunger Power of Love. Så är det det dags för mer symfoniorkester och det bjuds på musik ur Aida och Pirates of the Caribbean. Så ljuder de första tonerna från Anthem och Jakobs fantastiska röst trollbinder publiken när han sjunger om kärleken till sitt land. Vilken röst han har och sån känsla! Man bara njuter! Unga Isabella Cerlander tar sen vid med Stone Cold. Därefter blir det återigen dags för Jakob med Peter Lundblads klassiska sommarlåt Ta mig till havet. Så passande en sån här underbar sommardag.

Ett Nationaldagsfirande är ju inte bara för vuxna utan barnen ska ju också få sitt. Efter lite danslekar så var det dags för Doreen Månsson att ha familjeunderhållning med barnkör. Även Bella och Filippa som var med i melodifestivalen med Crucified (skriven bland annat av Jakob Stadell) bjöd på den och ett par låtar till. Blir intressant att se hur det går för dem. Som avslutning på familjeunderhållningen blev det allsång med låten ”Mitt land”. Fint avslut.

Sist på musikdelen var ett inslag utan någon anknytning till Sverige. Don’t stop me now som är en hyllning till Queen. Men det här är ett projekt som jobbats med i Sollentuna gosskör och diskantkör tillsammans med Blåsasymfonikerna och stråk under våren, under ledning av Maria Stadell. Och som solist hade man inte valt vem som helst utan Johan Boding som är helt suverän på att tolka Freddie Mercury och Queen. Johan Boding har en riktigt pipa som passar perfekt till Queens låtar. Vi fick nästan en hel timme och det var så suveränt bra. Vilka fantastiska körer och musiker som det finns i Sollentuna! Vill man se och höra mer av Johan Boding och Queen så är det bara att bege sig till Cirkus den 8 och 11 oktober!

Sollentuna kommun har ännu ett år lyckats med ett väldigt bra program där de i stort sett bara lyfter fram de lokala förmågorna som finns! Och så kan de det här med att ordna fint väder! Lika bra i år som förra året!