Ännu en gång har Playhouse vaskat fram en rolig och underhållande nyskriven pjäs till en reading, I and You av Lauren Gunderson. Den har vunnit pris, 2014 Steinberg/ATCA New Play Award Winner, och fått mycket bra kritik. Och flera av dem nämner det oväntade slutet. Och jag kan bara hålla med om att man inte riktigt såg det komma, men någongång under pjäsens gång fick jag en liten aning, som delvis var rätt, men inte fullt ut.

Pjäsen handlar om två ungdomar, 17 åriga Anthony och Caroline. Anthony dyker upp helt oinbjuden hos Caroline som har en kronisk leversjukdom som gör att hon inte går i skolan. Anthony kommer dit för att slutföra ett skolprojekt om Walt Whitman tillsammans med Caroline, vilket hon inte har en aning om och inte alls vill göra. Hon vill inte ha besök av Anthony alls. Hon vill bara vara i sitt flickrum som inte är särskilt flickigt utan mer tekniskt. Hon har byggt upp sin värld med kompisar på Facebook, Instagram etc. Så hon är väldigt tydlig med att han ska gå, men han ger sig inte. Sakta men säkert bryter Anthony ner hennes försvars mur och hon veknar, och blir mer och mer indragen i projektarbetet. Känslor uppstår, och det är lite trevande charmig tonårigt.

Man blir snabbt indragen i handlingen och de rappa och ofta ganska roliga replikerna. I slutet så pussar Caroline Anthony på kinden, och han ryggar tillbaka. Då säger Caroline något om att hon bara nuddade vid hans hud, och sen när han kysser henne tillbaka ”you fell on my face”. Inte lika roligt skrivet men kom så roligt.

Till sina readings plockar Playhouse gärna fram lite mindre kända skådespelare och här man har hittat ett par riktiga fynd! Ida Ippolito är helt fantastisk som Caroline. Hon lever sig in helt och hållet i rollen, använder små ansiktsuttryck och små gester, blickarna sitter precis där de ska. Otroligt bra engelska och läser på ett medryckande sätt. Dakota Trancher Williams som Anthony är minst lika bra. Härlig inlevelse och levererar varenda replik helt rätt. Elisabet Klason som läser sceninstruktioner talar i början om att alla tre har svenska som modersmål. Men man skulle absolut kunna tro att både Dakota och Ida är födda med engelska. Inte antydan till någon klassisk svenskengelsk brytning här. Dakota och Ida är bara 17 år, precis som sina karaktärer. Men Dakota är inte helt okänd, han har spelat med i  t ex Springfloden och i Bonusfamiljen. Är säker på att vi kommer att få ser mer av både Dakota och Ida, de var verkligen otroligt bra!

Det här var sista readingen för våren. Ser med spänning fram mot vilka readings de väljer till hösten!

Kan absolut rekommendera att ni håller koll på Playhouse hemsida, både för deras vanliga pjäser men absolut för deras readings.