T ex i London och på Broadway har man Day Seats/Rush tickets som innebär att man kan köpa billiga biljetter samma dag på teatern om de inte har sålt slut. Och vissa teatrar har alltid ett visst antal av den här typen av biljetter som släpps samma dag. Men så gör inte teatrarna här, däremot finns det sedan ett antal år något som heter Teaterlistan, från och med i år omgjord så man betalar ett månadsabonnemang och sedan får man gratis se det som läggs upp på listan där. Så jag testar det nu i maj och förra veckan var jag på Shirley Valentine och ikväll bestämde jag mig för att gå och se Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson i deras show ”Tillsammans 183 år på scen”. Utan Teaterlistan hade jag nog inte gått på den här, men jag hade en väldigt trevlig kväll! Som sällskap fick jag med mig ett riktigt fans till de här damerna.

Man kan ju inte annat än bli imponerad av de här damerna som har hållt på så länge och som fortfarande kan åka ut på turné runt om i landet. Att de orkar! Man ska ju inte talas om damers ålder, men här är det verkligen på sin plats. Lill-Babs är 79 år,  Siw Malmkvist fyller 81 i år och Ann-Louise Hansson är den unga damen i sällskapet med sina 73 år. Tillsammans har de alltså stått på scen i över 183 år. Man kan verkligen undra hur många av dagens artister som kommer att hålla på i över 60 år?

De bjuder verkligen på sig själva i showen och vi får höra många roliga anekdoter från deras långa karriärer. Hur Siw kallade sin dotter för Sovjetunion, fast på finska för hon tyckte det lät så sött. Lill-Babs som varit bordsdam till president Kekkonnen, som spillde ett glas champagne i hennes dekoltage. Ann-Louise som turnerat med Cornelis Vreswijk och Fred Åkerström. Hon träffade även Ted Gärdestad i början av hans karriär och gjorde en väldigt finstämd version av hans fina ”För kärlekens skull”. Vi fick också ett fint potpurri av många av visorna som hon sjungit in och som nu är en del av vår visskatt. Siw har så många schlagers så när hennes son kom hem och sa att Annelie Rydé hade spelat in av hennes låtar så kom hon inte ihåg att hon spelat in den, Bossa Nova Baby. Så hon bjöd på en svängig version av orginalet med snabba danssteg och allt. När jag var liten var en av mina favoritlåtar ”Mamma är lik sin mamma” så kul att få höra den live med Sivan. Allsång blev det till ”Flickor bak i bilen”. En av de härliga schlagers som Kurt Olsson hyllade i sitt program och gjorde kända för en ny generation. Imponerande att Astrid Lindgren valde Siw till sin Pippi när det skulle göras musikal av Pippi, om inte Siv ställde upp så ville inte Astrid ge någon rättigheterna till musikalen!

Lill-Babs är nog den av damerna som det har varit mest skvaller om och det togs upp på ett fint sätt att hon inte var helt nöjd med. Det är skillnad på Barbro och Lill-Babs, men det brydde sig inte pressen om, bara de kunde sätta en rubrik som sålde. Om de så klankade ner på att hon svettades mycket på scen. Nej då var det bättre med de finska tidningarna som hyllade henne i en rubrik ”hon är så härligt bastusblöt på scen”. Även Lill-Babs har ju många hits som hon bjöd på.

Eftersom de har så många hits genom åren skulle det ha blivit en jättelång show om de skulle sjungit alla i sin helhet, så i andra akten fick vi ett långt potpurri med väldigt många låtar. De hade vävt ihop dem på ett bra och klurigt sätt så låtar med samma tema hängde ihop. Några av de stora hitsen hade de satt ny och rolig text till, t ex blev ”Tunna skivor” ”Det ska va mogna kvinnor i år”. Härligt med deras distans till sig själva och sin ålder. Samtidigt som de visade på fysisk spänst t ex Ann-Louise som när gamla stela damer kom på tal visade att hon minsann kunder nudda govlet med händerna med raka ben.

Enkelt sceneri med ett högt runt barbord, ett par höga stolar, lite kandelabrar (dock med fejkljus) och snygg ljussättning. Enkelt och finstämt komp av Benneth Fagerlund på piano och en gitarrist.

Extranumret var dock inte en av deras utan en oväntad cover på ”Jag är en djävul på kärlek”. En kväll där man på något sätt fick höra det mesta av deras låtar och de visade verkligen att de fortfarande kan! Stående ovationer från publiken som till större delen såg ut att ha hängt med i större delen av damernas karriär, men härligt med publik som troget följer sina idoler! Och kul när man själv sänker medelåldern något.

Stockholm är slutet på deras vårturné så sista chansen att se dem är söndagen den 7 maj.  I höst fortsätter de dock runt om i landet. För den 7 maj finns fortfarande biljetter att få tag i via Teaterlistan så kan vara värt att gå med för 190 kr och få biljetten gratis som annars kostar 495 kr!

Vill du testa teaterlistan skriv en kommentar med din mailadress så skickar jag en inbjudan om ger dig 100 kr rabatt första månaden!