The Girls baseras på den sanna historien om ett gäng Yorkshiredamer som gjorde en kalender med stilfulla nakna bilder på sig själva för att samla in pengar till en besökssoffa till väntrummet på en canceravdelning där en av damerna tillbringade mycket tid när hennes man behandlades för cancer. Känns historien igen så beror det på att ni nog har sett filmen som kom 2003 med Helen Mirren i huvudrollen som Annie vars man John går bort i cancer.

Nu har historien blivit musikal. Gary Barlow från Take That har skrivit text och musik tillsammans med Tim Firth. Musiken är bra och det finns några riktigt bra låtar som t ex If you Dare och en special variant på Silent Night. Den är helt underbar! Alla damer i pjäsen har fått varsin solosång där de får visa upp sig och sin karaktär. Helt igenom är det en väldigt bra cast och det är så kul med alla dessa bra och starka kvinnokaraktärer. Helt olika kvinnor som har vuxit upp i samma småstad och nu är medelålders eller ännu äldre. Alla med sina egna livsöden. Joanna Riding är strålande som Annie. Fantastisk röst och man blir så berörd av hennes kamp med sin döende man John som spelas väldigt bra av James Gaddas.  Annies bästa vän Chris spelas av Clarie Moore. Till de starka kvinnorollerna hör också den unga Jenny som har blivit relegerad från sin skola och nu fått återvända hem. Hon har kommit lite på kant med samhället men är en bra tjej. Hon blir tillsammans med Chris son, vilket inte är så populärt först. Jenny spelas av Chloe May Jackson och hon lär dyka upp i andra roller på West End. De flesta utan de unga har väldigt långa meritlistor både från andra musikaler, teatrar, tv och film så det är stor chans att ni har sett dem någonstans tidigare. Själv minns jag Joanna Riding mycket väl från Witches of Eastwick där hon spelade mot Peter Jöback.

Musiken är som sagt bra, bra sånginsatser men det är även väldigt bra och roliga repliker. Men skratten blandas ibland med tårar i ögonen, och i slutscenen är det glädjetårar för det är så fint när kalendern har sålt så bra så det räcker till en hel avdelning och inte bara en soffa. Innan dess har dessa modiga och duktiga skådespelerskor precis som i filmen tagit stilfulla foton på scen och mer eller mindre visat allt de har att visa. Stilfult och väldigt snyggt gjort med mycket värme och humor. Slutscenen är så fin också med alla solrosor och damerna i fina svarta klänningar. Så snyggt. Solroserna är en symbol för John som gillade att plantera och solrosen var en favorit för blomman hittar alltid ljuset!

Efter föreställningen kommer flera av skådespelarna ut i entrén och även på gatan framför och samlar in pengar till cancerforskning, och det såg ut som de skramlade ihop en hel del i det här kontantlösa samhället.

Sammantaget är det här en riktigt bra musikal som jag absolut tycker att ni ska gå och se om ni är i London. De har Dayseats till försäljning i stort sett till varje föreställning för 20£ så det är värt att gå förbi teatern kl 10 när de öppnar och se vad de har till dagens föreställning. Själv fick jag plats på A4 som är första raden, vilket kan vara lite nära för scenkanten är rätt hög, men inga problem för det är inte mycket dans i den så man behöver inte se fötterna.

Så gå och se The Girls och ni går därifrån glada till sinnet!

http://thegirlsmusical.com/