1997 gavs första Harry Potter boken ut och det var ett par år senare som jag börjde läsa böckerna och blev ju fast direkt. Så väntade ivrigt på nästa och nästa. På flyget till Colorado 2007 läste jag och i stort sett hela planet den sjunde boken som samma morgon hade släppts på engelska. Självklart har jag sett alla filmer. Så öppnades Harry Potter Studio och dit åkte jag med min systerson. Satt i internet kö i flera timmar när biljetterna till Harry Potter och the Cursed Child släpptes och såg den förra året. Så bra! Och nu när Daniel var tillbaka på teaterscenen i London så kunde jag inte låta bli. Han har ju spelat teater tidigare både i London och på Broadway men nu kände jag att det var dags att se honom live.

Själva pjäsen som är en komedi om Tom Stoddard var den här gången alltså inte det primära. Pjäsen kom ut för 50 år sedan och handlar om två bifigurer i Hamlet, Rosencrantz  (Daniel Radcliffe) och Guildenstern (Joshua McGurie). Dock är det Hamlet som här är en bifigur. Pjäsen inleds med att de två vännerna singlar slant och hela tiden blir det krona (heads). De är nog uppe i typ 91 gånger som det blivit krona. Mycket prat om sannolikhetslära och ordvrängningar av engelska språket. Man får inte somna till på den här pjäsen inte! Daniel har inte fått rollen för att han ”är” Harry Potter, utan för att han faktiskt kan agera och lära sig repliker. För vem som helst kan inte lära sig dessa långa haranger av repliker som det är i den här pjäsen. Många är rätt roliga och det är mycket lek med engelska språket. Rosencrantz och Guildenstern har fått ett lite mystiskt uppdrag och ska träffa Hamlet. På vägen dit stöter de på ett resenade teatersällskap. En rad konstiga karaktärer, som spelar lustig teater och konstig musik. Inga karaktärer i min smak precis. Men David Haig, som spelar The player och sällskapet är en bra skådespelare det får jag medge. David Haig har bland annat spelat i Fyra Bröllop och en begravning och senast i Mrs Florence Jenkins. Joshua McGuire som spelar Guildenstern är också väldigt bra. De båda vännerna kommer fram till Hamlet som är galen men de tre vännerna beger sig så iväg till England för att träffa den engelska kungen. Vad som händer på båten ska inte avslöjas men titeln på pjäsen ger en rätt bra ledtråd.

En bra pjäs, med en hel del roliga repliker, dock lite konstig då och då. Men med bra skådespeleri.

Satt på plats X13 vilket var sista raden på parkett, men hade bra sikt därifrån.

Jag var på matinéen och efter pjäsen tänkte jag att jag går väl till stage door för att se om Daniel kommer ut så kan jag ta ett kort i alla fall. Det var ju inte riktigt att tänka på. Rätt snart kommer en ”bodyguard” iklädd rosa piké, vinkar in en stor svart bil med dimmade rutor och säger att det blir inte några kort eller autografer efter matinéen. Men lägger till att efter kvällsföreställningen är vi välkomna tillbaka för då är Daniel vid huvudingånen och signerar och låter alla ta bilder. Hur bra lät inte det? Daniel kommer nu snabbt ut ur dörren, stor vintermössa neddragen över ögonen och rusar in i bilen som drar iväg med en rivstart. Så jag bestämmer mig för att efter min kvällsshow åka tillbaka och se hur det funkar. När jag kommer fram har pjäsen slutat och en kö ringlar sig runt hörnet från huvudentrén bort mot stage door (som ligger på Webber street, fin teaterkoppling där). Ställer mig i kön och en kille kommer och frågar om vi har biljetter för då ska man stå i en kö och om man inte har får man stå i kön efter. Dock ingen garanti där. Men alla vi som har biljetter ska alltså få träffa Daniel. Den här kvällen hade han några kompisar som sa hej, så det tar en stund innan kön börjar röra på sig. Det går sakta men den rör sig då och då. När jag kommer närmre förstår jag varför. En vakt kollar alla biljetter, ger instruktioner om att kamerorna måste vara på. Sen släppts några i taget in. Där inne är det hur lugnt som helst. Daniel tar god tid på sig med var och en, pratar lite, skriver på planscher, program, biljetter eller vad det är man har med sig. Kramas och tar selfies med de som vill. Kan ni tänka er, Daniel har tagit selfie med min mobil på oss? Min mobil har Daniels DNA på sig!!! Och jag kommer ju aldrig att tvätta tröja jag hade på mig! Och hur mycket intelligenta svar fick jag fram? Och hur många kloka frågor ställde jag till honom? Får ju medge att det här är nog var det mest starstuckna tillfället jag någonsin haft! Bara ni som har upplevt det vet vad jag menar. Man är så uppe i stunden samtidigt som det känns helt overkligt och man nästan ser det på avstånd. Man kommer inte ihåg nåt, samtidigt som man kan minsta detalj. Sen svävar men hem utan att nudda mark. Och den känslan sitter i lite fortfarande. Har man inte varit med om det så låter det här helt konstigt, men en dag kommer ni förhoppningsvis att förstå. Jag har träffat Harry Potter!!!!! Harry Potter har kramat mig!!!! Han har använt min mobil!!! Man vill verkligen bara skrika ut det till alla man träffar. Och så är man helt själv i London….

Man får ofta höra att det är så slitigt att vara skådespelare i London med 8 föreställningar i veckan, men Daniel har dragit det ett strå längre. Signering och fotostund med publiken varje kväll! Stor eloge till honom.

Just nu spelas den till 6 maj. Finns biljetter kvar. De har Dayseats om man vågar chansa plus ett lotteri. Men vill man vara säker som jag ville så kan man boka enkelt via teaterns hemsida. Den är väldigt bra och man kan se vilka biljetter som är lediga och boka exakt plats.

http://www.oldvictheatre.com/whats-on/2017/rosencrantz-and-guildenstern/