En kylig marseftermiddag är det extra härligt att gå på konsert på Berwaldhallen. På schemat idag Havets skepnader med Marinens musikkår som har anor sedan 1680talet. Dirigent, Alexander Hanson, inte lika långa anor men välmeriterad ändå och har bland annat dirigerat Royal Philharmonica Orcestra och engagerad på Göteborgsoperan med bland annat Chess och Kristina från Duvemåla. Och dagen solist, Niklas Aksnergård är ju en av vår internationella musikalstjärnor och spelat på West End i bland annat Les Miserable och Phantom of the opera.

Som sig bör med en musikkår från försvarsmakten bjuds det inledningsvis på ett Marchmedly och fanbärare. Pampigt värre! Det marina temat följs av 1943 ur Battle of the Atlantic Suite. Sen är det dags för Niklas Askenergård att med stor inlevelse ta sig an en av sina ”klassiska” låtar, ”Ut mot ett hav” från Kristina från Duvemåla. Direkt följd av en fantastisk version av ”Bridge Over Trouble Water”. Dagens konferencier Fabian Tamm uppmanar sedan publiken att sova en liten stund till ”The Seal Lullaby”. Fär att sedan väcka oss upp innan pausen med ”Festen i Bagdad och skeppsbrottet”.

Efter pausen får vi sedan njuta av Evert Taubes fina ”Så skimrande var aldrig havet”. Sen är det dags för Bernstein och så filmmusik från Titanic och för första gången får vi höra Niklas sjunga ”My heart will goes on”. Celine Dions stora hit från Titanic men Niklas gör den väl så bra! Från Titanic till popklassikern ”Sailing” och även den gör Niklas med stor bravur. Som extranummer får vi den fantastiska ”You raise me up” med väldigt mycke inlevelse och underbar sång av Niklas. Och så får ju förstås Marinchefen, Jens Nykvist, höra sin favoritlåt med Metallica i en instrumental version. Marinens musikkår visar verkligen att de behärskar helt olika genrer och de syns att de gillar att spela olika typer av musik. Väldigt mycket spelglädje i den här musikkåren, som är mycket duktiga på vad som de än spelar. Hela konserten avslutas med Marinkårsmarsch och Du gamla du fria och fanorna bärs ut.

Ett mycket trevligt och blandat program som framfördes väldigt bra av Musikkåren och Niklas Asknergård under ledning av Alexander Hansson.

Kan varmt rekommendera att ni håller utkik när någon av försvarsmaktens musikkårer spelar på Berwaldhallen. Ofta har de med sig en riktigt bra solist och ofta är det väldigt billigt att gå på deras konserter. Och den här typen av orkestrar görs sig bäst i Berwaldhallens fantastiska konsertlokal.

na-mk-1 na-mk2 na-mk3 na-mk6 na-mk7 na-mk8 na-mk10