Det är rätt fantastiska att musiken från en grupp som i stort sett inte gjort något på 25 år fortfarande är så levande och känns så aktuell. Låtskatten som Björn och Benny skrev bara lever vidare och vidare generation för generation. Först var det olika samlingscd som ABBA gold, sen blev den musikalen Mamma Mia som gjorde segertåg över hela världen. Så kom filmen och nu i över ett år har Mamma Mia The Party huserat på Tyrol och Björn jobbar på att ta även det konceptet utomlands.

Mamma Mia the party är en helkväll eller som i vårt fall en heleftermiddag. Insläppet en söndag är kl 16 och då bjuds man på en shot när man kommer in på Tyrol som är omgjort till Nikos Taverna. Artisterna som ska upptärda rör sig runt i lokalen och hälsar på gästerna. Man blir visad till sitt bord där det väntar lite småplock som bröd, oliver, hummos och tsatziki som man ska småmumsa på innan showen och förrätten serveras. Vid 17 tiden så drar det så igång och Anki Albertssons som spelar Kicki hälsar oss välkomna till Nikos taverna med sin man Nikos, spelad av Michalis Koutsogiannaki. Anki är en erfaren musikalartist och var t ex cover som Donna i den svenska uppsättningen av Mamma Mia. Micahlis är inte lika vanlig i musikalsammanhang men många känner igen honom från tv och film, t ex från En underbar jävla jul. Nikos driver taverna där Mamma Mia spelades in och han och Kicki träffades under inspelning och ljuv musik uppstod och hon blev kvar. Hennes son Adam flyttade med henne till Nikos och hans dotter Konstantina, spelad av Jenny Bergkvist. Så var det upplagt för att även de skulle bli kära. Och handlingen är enkel, ska de unga tu få varandra eller inte? Kikis kompis Maggan är kökschef och spelas helt underbart av Jessica Heribertsson. Den tjejen kan verkligen sjunga och hon är riktigt rolig också. Ett av de roligast numret under kvällen är när hon sjunger ”Mamma Mia” och det handlar inte om kärleken till någon man, utan till cigaretter och hur hon försöker sluta röka… genialiskt gjort. Att en text kan få en helt annan innebörd! Hon är verkligen en av kvällens stora behållning. Och hennes flört med en av kvinnorna i publiken är också härlig till Andante Andante.

Jenny Bergqvist var för mig en ny musikaltjej och alltid kul att se och höra en nya musikartister. Men hon är inte ny i branschen utan har jobbat bland annat på Wermlandsoperan och spelat Eliza i My fair lady på Säffleoperan. En duktig tjej med bra röst!

Mellan ”akterna” i showen serveras förrätt, huvudrätt och dessert. All mat är förstå grekisk och smakar bra. Serveringen tog lite tid och det är väl det enda som man kan tycka att de borde ha fått lite bättre fart på efter ett år.

Roine Söderlundh står för regi och koreografi och då blir det ju alltid bra!

Det som är roligt med Mamma Mia the party är att man blandar mellan de riktigt stora låtarna och andra i den rika låtskatten. Som t ex I kissed the Teacher  (som var en av de fantastiska videos som Lasse Hallström regisserade och där Magnus Härenstam spelade läraren för Agnetas beundran) och en av mina favoriter I’m a Marionette fick vara med. Så gillar man ABBA får man verkligen höra det mesta som de att erbjuda. Och efter att de unga tu efter alla kringelikrokar har fått varandra så bryter den stora finalen ut där alla artister sjunger olika Abbalåtar från olika ”scener” runt om i lokalen iklädda typiska Abbakläder. Så det som inte fick plast i showen kommer nu, som t ex Gimme Gimme och Summer night City. Bord tas bort och det blir allmänt disco. Under showen har de också använt hela lokalen för det är ju inte någon riktig scen utan handlingen utspelas runt om i hela lokalen.

Förutom huvudrollerna så är det några artister till som är med och backar upp. Kul att se Anna-Maria Hallgarn igen! Bra musiker också.

Som helhet är det en underhållande show med mat och vill man sen dansa loss till Abba så får man göra det också. Det passar de flesta och jag kan väl bara tycka att det är synd att de har 13 års gräns så inte familjer kan gå med sina barn. Tex söndagsföreställningen kunde vara för barn. Antar att åldersgränsen har med ljudnivån att göra, men då kan man väl sänka volymen något så det passar för alla.

Gillar ni ABBA och vill ha lite grekiskkänsla i vinterkylan kan jag definitivt rekommendera att ni går och är med i partyt!

mm1 mm2mm3mm5mm8mm10mm12mm14mm15 mm16