Tidigare i år var jag på en presentation av vårens program på Playhouse och tyckte då att ”Allt som är underbart” av Duncan Macmillan lät intressant. En pjäs som handlar om självmord men som samtidigt är rolig, går det ihop? Ja det är ju en britt som har skrivit den och de är ju duktiga på det där med humor på ett underfundigt sätt så det skulle nog kunna gå. Duncan Macmillan har precis blivit nominerad till Oliver Award för sin nya pjäs ”People Places and things” (vinnare utses 3 april). Lite helt oplanerat hamnade jag sedan på ett publikrep förra veckan och vi var inte så många som var där så vi hamnade mitt i själva teatern och det var var faktiskt rätt kul. Så det var väldigt spännande att se hur det hela skulle bli med mer publik, för i den här pjäsen har publiken i stor roll.

Premiär är ju alltid trevligt, lite bubbel och här var man så generösa så det bjöds även på goda snittar. Så var det dags för föreställningen. När vi kommer in i salongen så ser man direkt att det här inte en vanlig pjäs. läktare är uppbyggda på scen med kuddar och även en rad med stolar och bara nedre delen av de vanliga publikplatserna används. En stor del av publiken sitter alltså på scen. Björn Lönner är den enda skådespelaren på scen och det är även han som har översatt pjäsen. När vi kommer in håller han på att dela ut lappar till publiken, en del få små lappar andra lite större. Alla innehåller ett nummer och ett ord eller en mening. Vi har alltså fått delar av den berömda listan. Så släcks ljuset ner en aning och pjäsen börjar. Pjäsen handlar om pojken som när han är sju år blir hämtad av sin pappa från skolan för hans mamma har gjort något dumt. Hon ligger på sjukhus för hon har försökt ta sitt liv. Den lille pojken förstår inte varför, men kommer på idén att han ska göre en lista på allt som är underbart så hans mamma ska se hur mycket det finns att leva för. Det första på listan är Glass! Listan och mammans självmordsförsök kommer sedan att följa pojken genom livet, och sakerna på listan utvecklas vartefter han växer. Och det är vi i publiken som får i uppdrag då och då när Björn säger ett nummer att läsa upp vad det står på listan. En kul idé och ett lätt sätt att få publiken delaktig i pjäsen. Många saker på listan kan man känna igen sig i och den del är riktigt roliga. Men Björn är ju som sagt ensam på scen, men vad gör det när han har publiken som han kan ta hjälp av mer än att bara läsa upp från listan? Han hittar någon att spela veterinär, pappa, äldre par i väntrummet, kuratorn, lärararen och sist men inte minst flickvännen. (på publikrepet fick jag spela flickvännen). De som fick rollerna spelade alla med jättebra! Och Björn anpassade sig väldigt bra till vad de sa. Så det är en pjäs som inte är helt lika från gång till gång. Då och då ber han också om lite rekvisita som choklad och en bok t ex och alltid var det någon i publiken som plockade fram det.

Det är ju väldigt modigt att förlita sig på publiken på att de ska vara med och agera och låna ut rekvisita men det fungerar alldeles utmärkt även om Björn då och då måste styra det lite rätt så pjäsen kan fortsätta. Björn gör en imponerande rolltolkning från lite pojke, till trotsig tonåring, förälskade kille som dansar loss helt ohämmat till vuxen man. Han bjuder verkligen på sig själv.  Trots att det är ett allvarligt ämne så blir det en hel del skratt, saker på listan är oväntade och roliga och lite underfundiga. Innan föreställningen är slut har han kommit upp i 1 000 000 saker som är underbara! Och efter att ha sett den här föreställningen kan man lägga till en hel del saker som:

  • Björn Lönner
  • Duncan Macmillan
  • Premiärmingel
  • Tänkvärda ord
  • Känslan att vara en del i en pjäs fast man inte är skådespelare
  • Playhouse Teater
  • Sidan i programmet med olika stödnummer för den som behöver någon att prata med
  • Slutscenen med en vit scarf som stilla flyger och dansar i luften

Jag kan varmt rekommendera att ni går och tittar på ”Allt som är underbart” och ni kommer att gå därifrån med ett leende på läpparna, påminda om allt underbart som finns att glädjas åt och kanske gjort scendebut?

Men passa på att boka biljett för flera förställningar är redan slutsålda. Spelas till 16 april.

http://www.playhouseteater.se/allt-som-ar-underbart.aspx

playhouse_full_res_IMG_2145

Bild från Playhouse pressida