För ett tag sedan lades en bild upp på Facebook där Patrik Martinsson, Jakob Stadell, Hanna Hedlund, Anna-Maria Hallgarn och Morgan Alling sitter hemma hos Morgan och jobbar på ett nytt projekt. Vad det var avslöjdades inte då, men så småningom kom det fram att det var en svensk uppsättning av Murder Ballad som hade premiär på Broadway 2012 och nu skulle spelas för första gången i Skandinavien. Med den kvartetten och Morgan Alling så kändes det att det här kan ju bara bli sååå bra. Så förväntningarna i kväll var rätt höga och då är det så kul när man går därifrån i ett härligt underbart musikalrus och bara utrister när att ”Det var ju såååååå bra! Jag vill se igen!”

Det är väldigt enkel scenografi, en bar, ett biljardbord och ett bord i ett hörn som får agera som köksbord också. För att skapa närhet har man vissa publikplatser på scenen också. Orkestern under ledning av Michael Ottosson sitter högt upp på sidorna.

Artisterna hälsar på lite vänner innan ljuset släcks ner och Berättaren Hanna Hedlund sjunger oss in i handlingen, vi har att förvänta oss ett mord ikväll. Hon är väldigt bra som berättaren. Hon skapar dramatik, spänning och lite oluststämning på en gång. Så kommer John (Patrik Martinsson) och Sara (Anna-Maria Hallgarn) in i baren och ljuv, passionerad musik uppstår. Men det finns något underförstått mörkt i deras kärlekshistoria. Berättaren för oss fram i handlingen till uppbrottet och in i baren kommer David (Jakob Stadell) och träffar en full och söndrig Sara. De inleder ett förhållande och i snabb takt flyttar de ihop, gifter sig och skaffar barn. Så långt verkar allt bra. Men den ödesmättade musiken och berättarens sång får oss att förstå att så kommer det inte alltid att vara. Efter flera år av lycka så dras Sara till John igen. Triangeldramat är ett faktum och vi har ju alla förstått att det bara kan sluta med mord, men på vem och av vem. Ja det får ni själva gå och se! För den här musikalen ska ni se!

Patrik Martinsson är superb och han blir bara bättre för varje gång jag ser honom. Och då har jag haft ögon och öron på honom i typ 25 år nu. Som John är han den där snygge bartenderns som alla kvinnor blir kär i men som också har en mörk sida. Anna-Maria Hallgarn har både en tuffhet och mjukhet i sin Sara, en vilsen själ. Otroligt bra hon också. Sist men inte minst, Jakob Stadell som den snälle och trevlige David, men när han inser att hans fru bedrar honom, ja då kommer andra sidor fram.

Musikalen växer och växer hela tiden och blir mer och mer dramatisk och mer och mer känslor kommer fram hos alla, för att sluta i ett cresendo där alla sjunger ut sin ilska, frustration, svikenhet mm och det är så mäktigt. Musiken är inte av Andrew Lloyd Webber klass med svulstiga paradnummer, men det är musik som kryper in och som bidrar till den lite obehagliga känslan och till handlingen. Inte någon enskild melodi eller slinga som har satt sig utan den är mer en del i handlingen.

Det här är en riktigt musikal för i stort sett all handling sjungs och sångerna driver handlingen framåt på ett helt fantastiskt sätt. Stor eloge till Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson som har översatt Julia Jordans och Juliana Nash texter så bra. Har ju inte hört originalet, men på svenska är det riktigt bra. I och med att det är så bra musikalartister så hör man vad de sjunger och lever sig in i sina roller superbra. Det är en enaktsmusikal på ca 80 minuter, och blir trollbunden från första tonen.

Det är bara planerat 12 förseställningar och den sista är den 7 april. Finns biljetter kvar men tycker nog att ni ska boka för när ryktet går att den är så bra så lär de ta slut.

http://www.murderballadstockholm.se/

MB 1MB2MB3