Det här är en musikal som är annorlunda mot det mesta jag har sett och jag hade inte jättestora förväntningar när jag gick dit eftersom jag inte lyssnat massa på Green Day. Men jag såg Viktor Norén (Johnny) på Nyhetsmorgon när han sjöng ett par låtar (lugna ballader) och tyckte att han hade rätt bra röst så det kunde vara intressant att se. Men ville inte betala fullt pris för den så när erbjudande kom att betala halva priset så slog jag till. Eftersom den bara är 2 timmar med paus och enkel scenografi, inte massa extravaganta kläder etc så är fullpris ”bara” 495 kr. Helt rätt att den inte ska kosta som mer påkostade musikaler.

Den är klassad som en rockmusikal, men punkrockmusikal vore nog mer rätt eftersom Green Day är ett amerikanskt punkrockband. Som musikal är den väldigt skränig och tyvärr är musiken alldeles för hög så även om artisterna skriker ut texten (eller tack vare?) så hörs inte texten i låtarna på många ställen och det är jättesynd. Har inget problem med att man inte översatt texterna utan de är på engelska, men just att man inte hör vad de sjunger gör ju att stora delar av handlingen faller bort. Och det behövs att man hör texterna för den talade handlingen är väldigt svag och tunn. Känns mer som en konsertmusikal än en musikal. Lite som Close to you (Burt Bacharach) där man också mer bara framförde låt efter låt.

Den handlar om 3 kompisar, Johnny (Viktor Norén), Tunny (Alexander Lycke) och Will (Petter Snive) som drömmer om ett bättre liv. Johnny lånar pengar från sin mamma för att köpa bussbiljetter bort från hålan de bor i. Will blir kvar hemma med sin gravida flickvän, men Johnny och Tunny lämnar för att uppfylla sina drömmar. Fråga är bara vad det är för drömmar de vill uppfylla? Tunny tar värvning och Johnny knarkar ner sig. Vilket också Will gör där hemma, till den grad att hans flickvän lämnar honom. Ja, Johnny träffar också en tjej men även hon lämnar honom när hans knarkande tar över. Tunny blir skjuten i kriget och förlorar ett ben men träffar en tjej. I programbladet står det ”Välkommen till American Idiot, till Green Days musik- och till ett gäng människor som aldrig kommer att sluta drömma om en bättre och jämlikare framtid. Den här föreställningen är en hyllning till alla er som delar de idealen”

Ja, visst vill jag ha en bättre och jämlikare framtid, men om det innebär att man för att nå den gör det via droger så är inte jag med. Ingenstans i musikalen framkommer vad de har för drömma, vad de vill uppnå och de gör inget (förutom att flytta) för att uppnå sina drömmar. Inga drömmar uppfylls gratis, man måste själv jobba för dem. Så det budskap som de vill få fram lyckas de inte med. Det är mycket ilska och skrik men eftersom texterna i låtarna inte kommer fram så bra så ger det inte så mycket. Inget driv finns hos Johnny. Han är en kille som hela tiden glömmer att duscha, men vad vill han med sitt liv? Jag får inga känslor för honom och blir inte engagerad i hans liv och sökande på vad det nu är. Men han kan sjunga vilket främst kommer fram i de lugnare låtarna han gör. Will är en värre looser än Johnny för trots att han har en gravid flickvän så väljer han att supa och knarka. Den ende som det finns lite vilja i är ju Tunny och också den vars levnadsöde berör lite. Han blir som sagt skjuten i kriget och måste amputera benet. Blir förälskad i sin sjuksköterska, Extraordinary Girl (Kitty Chan). Och mellan dem finns det lite mer känslor än i de andra paren. Och Alexander Lycke är ju den som har mest musikalvana och det märks. Han har en helt annan kraft i sin röst och når ut bättre med texten och känslorna. Kitty är den tjej som imponerar mest på mig sångmässigt.

Före detta Bounce dansaren, Ambra Succi, har koreograferat och jag hade gärna sett mer dans än vad det är.

Stort plus att det är liveband som leds av Marika Willstedt. Bandet står på scenen hela tiden förutom just Kapellmästare Marika och stråkarna som är i orkesterdiket. Antar att man har delat upp det så för att förstärka känslan av rockmusikal. Men som sagt, musikalen hade tjänat på att man dragit ner volymen på orkestern och låtit sången kommit fram mer.

Det är inte en dålig musikal, men den är inte heller bra. Men det finns prestationer i den som är bra, men som tyvärr inte riktigt får komma till sin rätt då sången dränks av musiken. Mest applåder får också Viktor i de lugnare låtarna. Till vissa delar påminner American Idiot om Rent som också är en rockmusikal och som inte är en av mina favoriter. Men Rent har ju fått kultstatus i vissa kretsar och jag kan förstå att American Idiot kan få det också, även om handlingen är svagare än i Rent. I Rent finns det personer som berör, vilket saknas här.

Titeln American Idiot är dock högaktuell med det pågående valet där stor del av det amerikanska folket är American Idiots eftersom de röstar på Donlad Trump. Skulle behövas mer högljudda och skrikande ungdomar som stoppar honom.

Musikalen har fått en del bra recensioner och vunnit 2 Tony Awards, och Grammy för bästa musikalalbum.

AI 1AI 2AI 3AI 4AI 5