Playhouse teater jobbar mest med att sätta upp ganska nya rjäser från Broadway, men eftersom det finns så mycket nya pjäser kan de inte jämt göra en teaterföreställning av det utan då för att testa hur en teater kan fungera på den svenska publiken så gör man det som kallas för readings. Skådespelarna träffas helt enkelt samma dag och läser igenom sina roller för att sedan på kvällen bjuda in publik och ”spela upp” pjäsen. Sittande i en halvcirkel spelar de upp pjäsen, utan någon rekvisita etc. Blir lite som en radioteater inför publik. Man har inte översatt utan det görs på engelska.

Det här var min första reading så det var intressant att se hur det funkar och hur man skulle uppleva det.

Kvällens pjäs var Gloria, av Branden Jacobs-Jenkins och hade off Broadway premiär 17 juni 2015 på Vineyard Theatre. Den utspelas på ett förlag 2010 där huvudpersonerna är ett gäng hungriga (kaffesugna) assistenter som vill komma vidare men som faktiskt inte jobbar särskilt hårt för att komma någonstans. Släntrar in lite sent. Ägnar dagarna åt twitter och prata skit… särskilt om den konstiga Gloria som kvällen innan hade en misslyckad inflyttningsfest. I slutet av första akten så händer nåt ganska oväntat och akt 2 hoppar 8 månader framåt i tiden. Och här får man då följa några av assistenterna och hur de hanterar den chockartade händelsen. Att skriva en bok om det hela är populärt och frågan är ju vem som ska tjäna mest på det? Och kanske rent av lyckas med ett filmkontrakt? Pjäsen avslutas ytterligare två år framåt just i en studio i Hollywood.

Pjäsen fick mycket bra kritik när den sattes upp i New York. Även om det är en tragisk händelse som sker så finns det en hel del roliga repliker och man skrattar en del.

Rollerna spelas av Felice Jankell,  Emma Bengtsson, Lina Hall, Philip Oros, Antonio Tengroth, Fredrik Wagner. Tror inte att jag har sett någon av dem på scen tidigare. Den som imponerade mest var Felice Jankell bland annat i rollen som Ani (de läser ett par roller). Hennes engelska var väldigt bra och hon hade ett bra uttryck också. De agerar ju inte men spelar ändå sina roller. De andra var bra, men ibland vände de sig lite för mycket mot varandra och då föll ljudet bort lite grann. Kanske också var deras första reading och inte så vana?

När pjäsen var slut så fanns det möjlighet att diskutera pjäsen med dem, men tyvärr kunde jag inte vara kvar på det.

Men jag tycker det här var ett väldigt trevligt och intressant sätta att få se en ny pjäs och stifta bekantskap med nya skådespelare.

Under våren bjuder Playhouse in till två till readings som jag tycker ni kan gå på.

11 april, Of Good Stock av Melissa Ross

16 maj, HIR av Taylor Mac.

Nästa gång jag ska till Playhouse är den 7 mars och premiären av Murder Ballads.

Har ni inte varit på Playhouse så ta ett besök dit för det är en trevlig teater som har en bar och restaurang också. Så man kan ha en helkväll där!