Efter en julshow i amerikansk storbandsanda på eftermiddagen var det dags för att dra ner på tempot och njuta av En stilla Jul med Anders Ekborg i Gustav Vasas kyrka. En oerhört vacker kyrka och altartavlan och koret blev ännu vackrare i det fina ljusspelet och i skenet av de levande ljusen i kandelabrarna. Riktigt stämningsfullt. Som traditionen bjuder släcks det ner helt och Anders och hans musiker kommer in en efter en och tänder varsin kandelaber och när det är dags för Anders att tända sin börjar han sjunga Nu tändas tusen julljus. Men sen bryter han av jultemat lite och gör en väldigt vacker Håll mitt hjärta.

Till skillnad från tidigare års julkonserter med Anders upplevde jag att julen fått stå lite tillbaka, men det innebär inte att det inte var en väldigt stämningsfull konsert.  En av mina absoluta favoriter under kvällen var Bui Doi från Miss Saigon. Gåshud! Så mycket bättre än den som bjuds på West End just nu. I´den och i bl a You raise me up, hade Anders hjälp av Lilla kören, som också fick framför några nummer på egen hand. Tyvärr hade de inte valt några direkt juliga låtar utan ganska sega nummer som blev mer sömnpiller än att förstärka stämningen. Fick höra att andra körer valt andra sånger under turnén och det är jättetrevligt att man använder lokala körer, men samma reportoar och mer juliga sånger skulle jag föredra.

Till de icke juliga låtarna hör också Getsemane, Gabriella sångs, I belive, Dreams och ett par till. Alla väldigt bra framförda. Får ju inte glömma mordiska Riki-tiki ti!

Men självklart bjöds det på många julsånger också. En av mina favoriter är hans version på Little Drummer boy, där han börjar svagt för att sedan sjunga riktigt kraftfullt. Mäktigt. First of May är en annan favorit. Karl Bertil Jonssons låt är ju också en härlig klassiker.  Och en julkonsert utan O helga natt är ju inte någon julkonsert med Anders. Hela konserten avslutades stämningsfullt och vackert med Jul, Jul strålande jul.

Mellan alla låtar så precis som traditionen bjuder så reciterar han Viktor Rydbergs vackra Tomten. Han läste även en fin dikt, Steget, av Kent Andersson. Precis som Rennie i konserten i eftermiddags så berättade Anders om hur han med åren blev fråntagen vissa ”sanningar”. I Anders fall var det tron på att den riktiga tomten bor i Kungsängen. När han var 22 år typ kom grannen in och skrattade tomteskrattet! Då inser han att tomten inte alls var den riktiga tomten utan grannen! Traumatiskt.

I år hade han inte med sig sin ständiga vapendragare, Bengt Magnusson, utan Stefan Nilsson (Gabriella sång mfl) på piano. Daniel Palm på keyboard och Kristin Malmborg på Cello. Samtliga riktigt duktiga musiker.

En riktigt stämningsfull konsert med kraftigt julinslag i en riktigt vacker kyrka med bra akustik. Ser framemot nästa års julkonsert med Anders! Det här var årets sista av 33 stycken så ni får också hålla er till nästa år! Men då rekommenderar jag varmt att ni skaffar biljett!

P1070473P1070474