Sonja Aldén har precis spelat in en skiva som heter I andlighetens rum, och ikväll var det releasekonsert för den i Skeppsholmskyrkan. Sonja äntrade scenen iklädd en väldigt vacker klänning som fick henne att se ut som en grekisk gudinna vilket passade väldigt bra i denna underbara lokal. En  sån här finstämd konsert lyfts fram ännu mer i en så här vacker lokal också. Akustiken var bra, dock var det lite eko/rundgång när hon pratade i början, men det blev bättre och i sången hördes inget av det. Ljudmässigt hade man gjort precis som det ska vara, fokus lång på Sonjas sång och musiken var ett stöd i bakgrunden. Alltför ofta tar musikerna överhand ljudmässigt så sången inte kommer till sin rätta. Men inte här. Vi kunde ordentligt njuta av Sonjas vackra röst. Det är 12 låtar på skivan och alla är av den finstämda karaktären, vilket när de alla spelas i en följd kan bli lite för mycket av det goda. Någon lite mer upptempolåt emellan hade inte skadat för att på så sätt framhäva de finstämda låtarna ännu mer.

Sonja berättade om skivans tillkomst och hur hon valt de olika låtarna och dess betydelse för henne. Hon berättade att skivbolagsdirektören bett henne lyssan på en låt som hon inte hört förut, men som hon senare insett att alla som var födda innan hon själv (1977) kände igen den. Fick mig att känna mig lite gamla för visst kände jag igen Tiggaren från Loussa men hon bjöd på en bra tolkning av den och det var längsen jag hörde den så lite nostalgi. Ted och Kenneth Gärdestads I den stora sorgens famn var bra, likaså underbare Thomas Andersson Wij med Om det var Gud. En annan stark tolkning var Jag ger dig min morgon. Sonja har i och med den här skivan ”kommit ut” som troende och hon har klätt psalmen Bred dina vida vingar och Blott en dag i mer moderna kläder. Men skivan är inte bara för troende utan för alla som vill lyssna på fina texter och få en lugn stämning.

Sonja kommer i vår att ge sig ut på en turnékonsert med materialet från den nya skivan så det finns möjlighet att se och höra den i en kyrka när dig.