Det är inte många artister som har en reportoar som sträcker sig från 1700tals visa till rykands färsk musikalschlager ur en musikal som inte sätts upp förrän om ett år, och däremellan slänger lite mer visa, Joni Mitchell, Billy Joel och mycket annat. Men Helen Sjöholm hennes sånger spänner över fler århundranden och oavsett vad hon väljer så att sjunga så sätter hon sin egen personliga prägel på det och hon sjunger som ingen annan kan sjunga. Det är med intensitet, smärta, glädje, skoj och så vacker sång, och hon sjunger med hela ansiktet och kroppen, varenda cell hos henne är med när hon sjunger. Hennes närvaro i varje ton är det som gör henne till den fantastiska sångerska hon är.

Hon kan verkligen sjunga allt hon vill sjunga, men som allra bäst är hon när hon sjunger på svenska för då blir det mer personligt. Tomas Andersson Wijs översättningar av Billy Joel och sina egna gör hon helt fantastiskt. Gabriellas sång får varje hår på kroppen att ställa sig upp och från första tonen i Du måste finnas så är det bara rysningar av välbehag. Men då gör hon det som ingen annan skulle göra. Istället för att mjölka in de stora applåderna så innan sista tonen tonar ut så låter hon den övergå i en hårdare ballad av Depeche Mode. Och det blir så bra!

Som extra nummer så gör hon och orkestern en härlig tolkning av Kåta Maja. Och självklart får vi även Du är min man som extranummer. Och den är ju en genialisk dansbanslåt som verkligen är hennes egen också, en helt annan sida av Helen än Du måste finnas Helen, men ändå samma.

Riktigt roligt var det att få ett smakprov ur den kommande musikalen Livet är en schlager och efter att hört den så vet man att det är en ny svensk musikalhistoria som skrivs. Det kommer att bli så bra! Ännu en gång får Helen och Peter Jöback vara med att forma en helt ny svensk musikal. Tillsammans med Jonas Gardell och Fredrik Kempe kan det inte bli annat än superbra!

Men en bra sångerska blir förstås ännu bättre med bra musiker som stöd och hon hade med sig fyra bra musikanter. Mest utmärkte sig  Jojje Wadenius på gitarr är helt fantastisk och kvällens färgklick, cerisrosa Convers med något som såg ut som stjärnmönstrade strumpor i, och Martin Östergren på piano. Bägge fick självklart göra varsitt eget instrumentalt nummer och Martins Hanna Flyger ur Peter Pan var otroligt vacker.

Ljud och ljus var också väldigt bra. Enkel ljussättning som bara byter färg på tygvåder räcker så bra för att förhöja stämningen. Ljudet på Rival är ofta väldigt bra.

En underbar kväll med 2 timmar sång och musik. Finns inte så många biljetter kvar, så grattis ni som har biljett till någon av konserterna på turnén!