En av de trevligaste konserterna man kan gå på är den årliga DNkonserten i grön gräset vid Sjöhistorsika. Det är fri entré och årligen är det en stor publikskara som sluter upp. I år var inget undantag. Tätt tätt är det mellan filtar och stolar. Men alla är glada och trevliga och här är det inget prat om att man inte får ta med sig medhavd mat eller dryck, tvärtom. Det är själva tanken med konserten att man ska samlas med picknick och samtidigt få live musik av en av de förnmästa symfoniorkestrarna och en gästsolist.

I år var solisten underbara Sarah Dawn Finer och då kan det ju bara bli underbart bra!

Konfrencier/värd i år var konserthuschefen Stefan Forsberg. Lite mindre känd för de flesta och det brukar vara en ”kändis” av något slag. Men jag tyckte att han var en bra värd och hade trevligt och underhållande mellanprat. Han bjöd på lite kuriosa som att han var den som tog kontakt med Annika Sjöö och talade om att Kronprinsessan och Daniel behövde någon som lärde dem vals, samt gick igenom olika bröllopsvalsförslag med brudparet. Han blev också tidigt ombedd att göra den fantastisk konserten inför bröllopet och fick tidigt Kärleksvisan på sitt bord och kontaktade då Sarah Dawn Finer för att sjunga den. Så självklart fick vi höra den under dagens konsert. Det är ju en sådan fantastiskt fin låt. Förutom den så bjöd hon på What a wonderful world och Moving on.

Programmet tillägnas till största delen olika klassiska kompositörer men det är lättillgänlig musik. Konserten inleddes med Korngolds prelude till Kings row. Korngold har senare inspirerat olika filmkompositörer. Ungefär mitt i programmet sjöng barn från El Sistema i Södertälje några barnsånger. De var väldigt duktiga och det måste vara väldigt inspirerande för dem att få spela och sjunga med Filharmonikerna. El sistema är ett musikprojekt från Venezulea som går ut på att barn ska få möjlighet att få känna sig viktiga genom musikens värld.

Konserten avslutades med Ouvertyren till Wilhelm Tell som nog de flesta känner igen och ”galopperar till”.

Självklart fanns det ett extranummer och Sarah Dawn Finer sjöng The winner takes it all med bravur!

Vädret var bra under hela konserten,  men när allt var över kom ett par regnstänk.

Blir intressant att se vem de har som gästsolist nästa år. Är vädret bra och man gillar solisten så kan jag varmt rekommendera att ni packar picknick korgen och beger er hit nästa år. Men var i tid. Det kommer ca 40 000 andra!