Att göra en musikal om Ingvar Kamprads liv kan ju låta lite konstigt, men det fungerade alldeles utmärkt. Som oftast när en musikal sätts upp på en stadsteater är det enkel scenografi, inga extravaganta kostymer, inga svulstiga orkestreringar och en blandning av sånginsatserna. Men trots de enkla medel som de har haft så har de lyckats riktigt bra.

Handlingen i musikalen börjar innan Ingvar är född och hur hans mor- och farföräldrar kom till Agunnaryd, Elmtaryd där sedemera Ingvar föddes. Vi får föjla med på hans livsresa som är mest fokuserad på hans entrepenöranda och att han inte ger upp. Hur han som femåring sålde tändsticksaskar till grannarna, och av sin faster blev tillsagd att inte köpa godis för vinsten utan investera i nya produkter. Vissa av hans affärsidéer gick bra men inte alla. När han väl börja i möbelbranschen så sågs det inte med blida ögon att han sålde så billigt så konkurrenterna såg till att hans underleverantörer bojkottade honom. Men Ingvar gav inte upp utan vände sig till Polen för att börja producera där. Ett av de mer fyska numren är just när Ingvar ska bevisa för en av sina konkurrenter kvalité på en stol från Polen och det springs och hoppas mycket på stolen, men den håller.

Så går handlingen vidare med utlandslanseringen och hur man ska använda sig av det svenska, det blågula, Pippi, älgar och vikingar. Men så kommer de elaka journalisterna och avslöjar de mörka delarna av hans historia. Allt slutar med att de korsfäster Ingvar på en midsommarstång, men dör han verkligen där på midsommarstången?

Det finns mycket komik i musikalen. Musiken är inte den starkaste men det är en sann musikal i och med att hela handlingen drivs fram av sjungen text. Kompositörerna lånar vissa gamla klassiker och väver in i låtarna på ett bra sätt. Den största sånginsatsen står självklart Anders Ekborg som Ingvar för, men Daniel Engman bidrar också på ett storartat sätt.

Tyvärr är det bara ett fåtal föreställningar kvar, men misströsta inte. Föreställningen som jag var på spelades in av SVT så någon gång i framtiden kommer den att visas på tv. Missa den inte!

http://www.malmostadsteater.se/pa_scen/film/sasongen_1112/ingvar_-_en_musikalisk_mobelsaga

Bilden från musikalen är från Stadsteaterns hemsida