Julen står för dörren och då är det så underbart att få bege sig in i Gustav Wasas kyrka för en stund att landa och komma ner i varv för när Anders Ekborg tänder ljusen i kandelabern och börjar sjunga Nu tändas tusen juleljus så infinner sig stillhet, lugn och ro. Publiken omfamnas av värmen från ljusen och Anders underbara stämma som så fint lyfts fram av de fantastiska musikerna Bengt Magnusson, Stefan Nilsson, Adita Stålhammer och Thomas Bergkvist. Kyrkan omsveps i omväxlande rött och blått ljus och takvalvet fylls av ljusprickar likt stjärnor på himlen, och det är så stämningsfullt.

Det här är en konster som blivit en tradition för många och likt många jultraditioner vill man höra samma låtar, samtidigt som man ändå vill ha något nytt. Förutom att Little Drummer Boy inte var med så är jag väldigt nöjd med låtvalet. Det fina Stevie Wonder julmedleyt är ett av mina favoriter, där man verkligen hoppas att önskan i Someday at Christmas snart slår in så vi får en bättre värld. Adeles Million Years Ago var lika underbar i år som förra året. O helga natt blir så praktfull när den sjungs i en kyrka. För att inte tala om Hallelujah som var så stämningsfullt arrangerad och där Anders verkligen kunde briljera med sina röstresurser. Gunilla Backmans Tusen Strålar är en rätt ny julsång som klingar så fint. Hennes tolkning av Gabriellas sång är stark och känslosam och som alltid blir den lite extra magisk när Stefan Nilsson spelar pianot.

Anders och Gunillas röster gifter sig väldigt bra i duetterna och konserten avslutas med duetter i The Prayer och Jul Jul Strålande Jul, vackert och traditionellt.

Det här är sista konserten på den här turnén men traditioner kan ju inte brytas så nog kan vi väl hoppas på att En Stilla Jul är tillbaka nästa år. Så håll utkik!