Rocky Horror Show av Richard O´Brien sattes upp första gången 1973 i London och blev film 1978. Den presenteras som en komisk, bisarr, skräckmusikal i glamrockens och science fictions genrens anda. Och ordet bisarr kan man verkligen ta fasta på när det gäller den här musikalen. Den är absurd, bisarr och konstig och man undrar ibland vad är det här egentligen? Är det bra eller inte? Men man har inte tråkigt och tiden gick rätt fort ändå.

Det var första gången som jag såg den och jag visste nog mest att den är lite annorlunda, kan ses som lite provocerande och och ses som en kultmusikal. När jag kom in i salongen och såg publiken reagerade jag lite på att medelåldern var rätt hög, men antagligen var många här som sett den när den kom på 70-talet och nu ville se den igen. Och det märktes på reaktionerna i publiken att många hade full koll på de  väldigt udda karaktärerna i musikalen.

Musikalen handlar om ett ungt nyförlovat par, Tommy (David Sigfridsson) och Annika (Elin Skarin), som får punktering i ett hemskt oväder och tvingas söka hjälp i ett spöklikt slott. Där tas de emot av några väldigt konstiga karaktärer Riff Raff (Shirin Golchin) och Magenta (Andreas Österberg). Slottets härskare är professorn och transvestiten Frank n Further (Camilo Ge Bresky). I slottet pågår märkliga saker och experiment av professorn som skapandet av en ny man, Rocky (Viktor Björkberg). Det handlar mycket om sexuell frigörelse och fri kärlek i tidig 70-talsanda.

Till viss del har man uppdaterat handlingen till nutid med mobiltelefoner som inte har någon täckning i ovädret, men den sexuella synen på kvinnan och mannen är kvar från 70-talet. Annikas sexuella frigörelse är mycket mer dramatiserad än Tommys. Annika går från det pryda till att ”jaga” varenda karl hon ser och det ägnas rätt mycket tid åt det. Medans för Tommys del är det mer ett nyvaknat intresse för män. Ska det vara vågat så kanske man skulle gjort det lite mer modernt? Och att visa nakna kvinnobröst för att vara vågade känns väldigt 70-tal och gammalt.

Scenografin av Markus Granqvist och kostymerna av Lena Lindgren var bra. Särskilt  bra var det när det unga paret precis kommit till slottet och de kommer in och först får man intrycket att det bara är Riff Raff och Magenta där, men helt plötsligt kommer hela huset till liv och personer dyker upp som man inte såg direkt. En har t ex kläder i samma tyg som tapeten i ett rum och helt plötsligt blir tapeten ”levande”. Men vet inte riktigt vad jag tyckte som Dalahästgrejen. En sån där absurd konstig grej men som man ändå blev lite fascinerade av.

Men den riktigt stora behållning är Camilo Ge Bresky. Har tidigare sett honom i Book of Mormon men där hade han inte en lika framträdande roll. Men som transvestiten Frank n Further får han spela ut hela sitt register. Camilo är rätt stor i sig själv kroppsmässigt men med ett par höga platåskor blir han gigantisk mot de övriga på scenen, vilket förstärker hans karaktär. Hans kroppsspråk är väldigt feminint och den kontrasten är så perfekt. Mina tankar gick direkt till rollen Lola i Kinky Boots. Camilo har otroliga röstresurser och även om sångerna i sig inte var några som jag kommer att nynna på efteråt blev jag djupt imponerad av honom. Suveränt bra röstmässigt och skådespelarmässigt där han levererade från minsta blick.

Så var det en bra eller dålig musikal? Jag vet fortfarande inte riktigt vad jag tycker. Absurd, konstig, lockade till skratt emellanåt, några varför? Kanske ska ses mer som en spegling av hur man uppfattade saker på 70-talet. Och när skulle den där köttätande växten komma? Ja jag vet att det är från The Little Shop of Horror men av någon anledning så dök den tanken upp då och då under kvällen. Kanske ett tecken på hur absurd och bisarr den var. Men ett som är helt säkert är att jag kommer att komma ihåg Camilo och hur han imponerade på mig. Värt att åka från Stockholm för att se honom!

Det står på hemsidan att den rekommenderas från 14 år, och det kan jag förstå och hålla med om. Det är en väldigt speciell musikal och inslag i den kan man behöva diskutera efteråt så det inte missuppfattas och ge en snedvriden bild.

Rocky Horror spelas till den 9 mars i Norrköping och 29 mars – 9 maj i Linköping.

http://www.ostgotateatern.se/pa-scen/rocky