Peter Jöback har under hela sin karriär vandrat mellan främst musikal och pop. De senaste åren har utåt sett varit dedikerade till musikalen då han bland annat spelat Fantomen i Phantom of the Opera både på West End, Broadway och i Stockholm. Men parallellt med det har han tillsammans med Kathryn Williams, Tobias Fröberg och Tobias Karlsson skrivit låtar till en ny popplatta. Första gången han släppte ett smakprov från den var i London för snart 4 år sedan då han sjöng ”Beliver” i en avskalad version. Till slut har han spelat in 10 låtar, alla med fantastiska arrangemang med ett band, stråkar och blås förutom, Call Me By Your Name som bara framförs ackompanjerad av ett piano. Resound är en perfekt kör som tillsammans med de skickliga musikerna och Peters röst fulländar varje låt.

Första singeln som släpptes var ”The Mask”, en låt som med sin inledningstext om ”Yellow taxis with their lights on, neon signs write the sky” för oss till New York och sätter tonen för den här skivan. En väl vald första singel eftersom han precis spelade Fantomen och nu skulle kasta sin mask och återvända till popvärlden. Den följdes den av den medryckande ”The Shape Of You” och senaste singeln ”Addicted” som är en gospelinspirerad hyllning till livet och världen vi lever i.

Men det som är intressant med den här skivan också är att Peter väljer att presentera nästan alla låtar i sin popteater ”Med hjärtat som insats” som hade premiär drygt en månad innan skivsläppet. Föreställningen bygger på alla hans skivor förutom musikalerna, men en stor del är fokuserad kring de nya låtarna. Det är modigt att ha med så många nya låtar som ingen har hört förut. Men Peter visste vad han gjorde, för under föreställningen är det de nya låtarna som drar ner mest jubel och applåder, trots att ingen har hört dem innan. Det är verkligen ett bevis på att han har hittat helt rätt med den här skivan. Peter har landat i sig själv och har en säkerhet som artist och njuter verkligen av att framföra de här låtarna. Hans röst, inlevelse och energi bär dessa låtar till oanade höjder. Starka låtar som fastnar direkt, är det inte det man brukar kalla för en hit? Och samtliga låtar på den här skivan fastnar vid första genomlyssningen.

Peter har släppt några popskivor tidigare både på svenska och engelska och jag har tyckt om alla men här har han överträffat sig själv. Den här står verkligen ut och är en skiva som man inte tröttnar på utan kommer att spela i många år framöver. Han bevisar verkligen att han är en fullfjädrad artist med en röst som fungerar lika bra i en dramatisk musikallåt som en upptempo poplåt. En unik röst för man hör direkt att det är Peter som sjunger.

Det är kul att han har valt att ha med lite olika stilar som alla har en koppling till popen. De kompletterar varandra till en perfekt helhet.

”Dancing” är en härlig discolåt som man har svårt att sitta still till och där Resound som körar bidrar med den rätta discokänslan. ”I Want To Know” är en ny pepplåt lite i stil med ”I Will Survive” som man kan plocka fram när man behöver peppa självförtroende. ”How Great It Is” och “Rushing Into Love” är också dansvänliga låtar.

Mina personliga favoriter är ”Beliver” som jag älskade redan första gången jag hörden den för fyra år sedan. Den blev inte sämre av den här lite mer upptempoversionen. Den har verkligen ett tempo och takt som man blir glad av. ”What If Tomorrow Never Come” är en läcker Bondinspirerad låt som går från lugn till väldigt kraftfull, pampig och intensiv och som bara växer och växer. Helt perfekt för Peters röst där han får använda hela sitt register med röst och intensiva känsla. Mest berörd blir man utan tvekan av den enormt finstämda ”Call Me By Your Name”. Blev helt knockad av den första gången jag hörde den. Peters känslosamma röst tillsammans med Richard Nilsson finstämda pianospel är ett mästerverk. Så enkel, så mycket känsla och magiskt vacker.

Det här är en skiva som jag tycker man ska köpa på CD och inte bara ladda ner eftersom den innehåller en bok med alla texter och fina bilder. Det är ju en härlig känsla att sitta och bläddra och ta in de fantastiska texterna ordentligt. Den lämpar sig väldigt väl för att lyssna rakt igenom för man vill verkligen höra en låt till och en till och en gång till, gärna på hög volym. Perfekt nu när det börjar bli kallt och grått ute och man vill vara inne.

Har ni inte sett Peter show redan så tycker jag att ni ska gå och göra det för att se de här låtarna framföras live är helt magiskt!

Många förknippar Peter med julen eftersom de älskar hans numera klassiska julskiva och i år kan vi fira jul redan nu för Humanology är inget annat än en tidig julklapp! Kanske rent av årets julklapp.

 

Bild:Pressmaterial fotograf BrorBror