Det bästa superlativet jag kan komma på för att sammanfatta den här julkonserten är helt enklet ”görbra” för det måste göras på östgötska när det bara är östgötar på scenen. Släkten Johansson/Hansson måste vara en av de mest musikaliska i Sverige. Det är syskon och kusiner som dominerar på scenen, med hjälpa av ett gäng duktiga östgötska musiker. Peter och Matilda kompletterar varandra utmärkt, Peter med sin rockigare stil men som också galant klarar av Stad i ljus och Matilda som är mer klassiskt skolad men som river av Jolene och 9 till 5 med bravur. Och de kan också steppa!

Peter är ju för många känd för sin tid från West End där han hade huvudrollen i We will rock you och sedan har han turnerat runt i Sverige med en superb Queen tribute Champions of Rock. Han har verkligen en röst som passar perfekt att sjunga Queen och i andra akten så bjöd han på Little thing called love efter att han rockat loss i Rocking Around the Christmas Tree. Och publiken var inte sen att rocka loss! Inte ofta det sker i en julkonsert.

Låtvalet i julkonserten är minst sagt varierande, inleds med underbara Fairytale of New York, Julen är här och ett svenskt julmedley. Sen får vi höra en nyskriven låt av kusinen Josefin Hanson Wood, När en stjärna tänds. En fin julsång. Så fortsätter första akten med en blanding av kända och mindre kända jullåtar. Första akten avslutas med två av mina favoriter, All I want for Chirstmas och The prayer. En underbart vacker duett med Peter och Matilda.

Efter pausen kommer alla in iklädda ytterkläder och gör ett engelskt carolnummer med många engelska julfavoriter. Därefter får vi ett smakprov på Peters låtskrivarkonst i Join in the song. Sedan får vi höra en finstämd Stilla natt på svenska och tyska, ackompanjerad på gitarrr som den gjordes första gången den spelades i Österrike.

Men bara för att det är en julkonsert så behöver man ju inte strikt hålla sig till jullåtar så Peter bjuder på en omarrangerad Hooked on A feeling. Lite senare kommer även Stad i ljus och Jolene och Nine till Five.

Sen bjuder man in hela publiken till allsång i Nu Tändas Tusen Juleljus.

Efter en fin duettversion av O helga Natt avslutas konserten helt oväntat med Barcelona. Men egentligen är det väldigt typiskt Peter och Matilda. Barcelona är den perfekta låten för dem, Peter får visa upp hur bra han är på att sjunga Freddy Mercurylåtar och Matilda får glänsa  i operatoner .

Sceneriet var enkelt men väldigt snyggt, en himmelsbakgrund med lysande stjärnor och ljusdraperiera på sidorna. Artiser, kör och musiker var snyggt klädda i svart och rött och lite silver. Enkelt men väl genomtänkt.

Alla på scen visade på härlig spelglädje och man blir rätt avundsjuk på att man inte själv tillhör en så talangfull och musicerande släkt.

Som sagt, en görbra konsert och det är några konserter kvar på turnén så jag kan varmt rekommendera den!

www.pnmmusic.se/julkonserter