Blivit en trevlig tradition att gå och se Instant Playhouse. Är faktiskt en av de saker som jag alltid har koll på när biljetterna ska släppas och det är alltid lika spännande att se vilka skådespelare, manusförfattare och regissörer som ska vara med och vad de ska lyckas skapa på den korta tid de har på sig.

I år är det verkligen ett riktigt starkt gäng som är med som t ex Per Naroskin och Maria Blom på manus, Anders Albien regi och på skådespelar sidan t ex Magnus Krepper, Ceclia Frode, Katrin Sundberg, Rakel Wärmländer, Charlie Gustafsson, Anton Lundqvist och Ruben Salamander. Kort sagt en väldigt bra blandning på skådespelare som på väldigt kort tid ska lära sig en helt nyskriven 20 minuters lång pjäs. Till det kommer de som jobbar med kostym, scenografi, ljud och ljus mm och en orkester! Tillsammans får de ihop 5 st olika pjäser med tre skådespelare i varje. I år fick alla manusförfattare en strof från en känd dikt att jobba fram sitt manus från. Alla skådespelare var helt suveräna i sina pjäser och dagen bjöd på en hel del skratt.

Först ut var Bengt Ohlssons ”När det skymmer”. En rätt allvarlig pjäs om en mor (Britt Louise Tillbom) som bjudit in sin son (Alexander Öberg) och dotter Klara (Jessica Liedberg) till ett café för de har ju inte sett sen Klara skilde sig. Hur mår hon nu egentligen? Var ett familjesamtal som nog många kan känna igen sig i. Välspelat men det saknade en liten knorr tycker nog jag.

Nästa var Per Naroskins ”Inspirationsföreläsning” om två tjejer (Hanna Ardéhn och Sandra Redlaff som väntar på att bli hämtade efter föreläsningens slut. Medan de väntar börjar de diskutera föreläsningen och hur typiskt det är att det är en man som föreläsare för en publik som till största delen består av kvinnor. De avbryts av en man (Magnus Krepper) som de inte sett men som de uppmärksammar när han skriker till av smärta pga ryggont. Det utmynnar i ett intressant samtal och många skratt. Och en hel del igenkänning här också med inspirationsföreläsningar som kanske inte ger så mycket nytt jämt.

Den sista innan paus var Maria Bloms ”Gangster”. Rapparen (Måns Clausen) håller på och över med sitt band när hans mamma (Katrin Sundberg) kommer instörtande och stör och uppriven förklarar att nu har den där Pernilla Wahlgren lagt sig i planering av hennes bästa väninnas 60-års kalas. Hur ska hon nu kunna mäta sig med Pernilla??!! Samtidigt kommer städerskan (Cecilia Frode) in och ska börja dammsuga. Det visar sig att hon har en fotboja för hon har skjutit en man får vi höra i den slutliga rappen som hon framför. Många roliga repliker och fantastiskt skådespel av de tre.

Efter paus var det dags för Wimbledon av Sofia Fredén. En åldrande chef (Samuel Fröler) beklagar sig för sin HR-chef (Rakel Wärmländer) över den unga Sanna (Happy Jankell) som han inte förstår. Sanna i sin tur tycker att det är Chefen som är en stofil och inte vill ändra sig. HR-chefen vacklar lite mellan de båda men blir smickrad och inspirerad av Sanna när hon börjar prata om att man ska ta långa pauser som lejon. Kanske något hon skulle skriva en managementbok om? Ja de två kvinnorna går samman och lyckas utmanövrera den gamle chefen. Men inte utan en vild svärdscen! Även den här pjäsen var riktigt rolig och välspelad.

Sist ut var Gertrud Larssons ”Rosor i ett sprucket krus”. En pjäs som till en början ser ut att bli allvarlig då en man (Reuben Sallmander) ställer sig vid kistan av sin döda fru. Han ber sin äldsta son Martin (Anton Lundqvist) komma fram och hålla det första talet. Martin är en strikt lite blyg son och håller ett rätt tråkigt traditionellt tal. Sen är det dags för lillebror Nisse (Charlie Gustafsson) som precis kommit hem från USA där han håller på att bygga upp en artistkarriär. Han har tonsatt sin mammas favoritdikt som börjar finstämt men i refrängen blir lite vildare. Bröderna har aldrig dragit jämt och det gör de inget att dölja på begravningen. Det slungas anklagelse om vem som bär skulden till mammans, var det för att Martin dragit till USA, eller var det medicinernas mot smärtorna som Martin beställt på nätet och som hon nog tog en överdos av, eller var det pappans som hade skulden för det vara han som körde över den heldragna linjen så de krockade med en lastbil som orsakade hennes skador? Som sagt det kan låta som en allvarlig pjäs, men den var så kul. Skådespeleriet, leveransen av replikerna och mimiken var helt perfekta! Och allt avslutades med en galen dans till Frödings dikt, med allsång av publiken. Många helt oväntade skratt!

Alla pjäser inramades av en väl vald sång som framfördes av Josefin Kristiansson tillsammans med Christoffer Holmström, Tobias Johansson och Johan Hedeland. Scenografin var enkel och effektfull, bra kostym, ljus och ljud satt som det skulle. En helt igenom väldigt proffsig uppsättning.

Det är med glädje man betalar biljetten till Instant Playhouse för förutom att man får se bra och roliga pjäser så går ju också alla intäkter till ett välgörande ändamål. I år till Läkare utan gränser och man hade fått ihop ca 250 tkr på biljettintäkter som sedan Roger Akelius dubblerar så ca 500 000 till Läkare utan gränser. Värt varenda krona!

Kan varmt rekommendera att ni går på Instant Playhouse nästa år. Ser redan framemot det!